Binnenland

Gaten in controle op coronatoegangsbewijs

De QR-code, het coronatoegangsbewijs in onder meer de horeca en bij evenementen, wordt in een op de drie gevallen niet gecheckt door het personeel. Vooral in de kantines van amateursportclubs wordt er vaak niet gecontroleerd.

Redactie binnenland
14 October 2021 08:01
Bezoekers van een uitgaansgelegenheid in Rotterdam. beeld ANP, Ramon van Flymen
Bezoekers van een uitgaansgelegenheid in Rotterdam. beeld ANP, Ramon van Flymen

Personeel van bioscopen, theaters, concertzalen en stadions controleert de QR-code meestal wel (minstens 82 procent). In cafés en restaurants zijn de verschillen groot. Ruim de helft van de horecagasten werd gecheckt, een vijfde tot een kwart helemaal niet.

Uit onderzoek dat I&O Research in opdracht van de NOS van vrijdag tot en met maandag uitvoerde onder bijna 2300 mensen blijkt verder dat bijna negen op de tien Nederlanders (86 procent) de zogenoemde CoronaCheck-app op hun mobiele telefoon hebben geïnstalleerd. Of ze hebben een geprint vaccinatietoegangsbewijs. Driekwart gebruikt hem ook, 14 procent heeft de app niet.

De meerderheid van de ondervraagden (64 procent) met een vaccinatietoegangsbewijs, heeft daar positieve ervaringen mee. Bijna een op de tien (8 procent) is negatief over controles. Ze zeggen dat de CoronaCheck-app technisch niet goed werkt en dat er niet consequent wordt gecontroleerd. Dat zou een schijnveiligheid geven of ronduit onveilig zijn.

Europese kaart

Het waarschuwingsniveau van Nederland gaat omhoog op de coronakaart van Europa. Limburg gaat donderdag vrijwel zeker van oranje naar rood, als eerste provincie. Rood is het op een na hoogste niveau. Utrecht is nog maar een paar gevallen verwijderd van die grens. In de afgelopen weken was de positie van Nederland juist verbeterd, doordat het aantal positieve tests week na week daalde. Er waren zelfs vooruitzichten dat de eerste provincies groen konden worden. Dat is van de baan door de huidige najaarsstijging.

De overheid heeft woensdag een nieuw waarschuwingssysteem toegevoegd aan het coronadashboard. Daarop staat heel Nederland op ”zorgelijk”. De regionale risiconiveaus zijn vorige maand afgeschaft. Het niveau wordt elke dinsdag bepaald op basis van het zevendaagse gemiddelde van het aantal ziekenhuis- en ic-opnames.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer