Binnenland

Tweede Kamer steunt harde lijn tegen Polen

De Tweede Kamer steunt een harde lijn tegen Polen nadat het Constitutionele Hof daar had bepaald dat het nationaal recht in sommige gevallen boven het Europees recht gaat. Daarmee wordt ingegaan tegen het fundament van de Europese Unie, aldus Roelien Kamminga van de VVD.

ANP
12 October 2021 18:06Gewijzigd op 12 October 2021 20:13
Roelien Kamminga (VVD) tijdens de beediging als lid van de Tweede Kamer. ANP REMKO DE WAAL
Roelien Kamminga (VVD) tijdens de beediging als lid van de Tweede Kamer. ANP REMKO DE WAAL

Het liberale Kamerlid steunt net als andere partijen financiële sancties tegen de Poolse regering. Er moet geen geld van het coronaherstelfonds naar Warschau gaan, zei Kamminga in een debat over de EU-top van volgende week. Het demissionaire kabinet heeft ook al gezegd voorstander te zijn van financiële sancties.

De Europese Commissie moet volgens Tom van der Lee (GroenLinks) in deze zaak „zo hard mogelijk optreden”. Ook het CDA wil snel actie. „Als je deel uitmaakt van een club houd je je aan de regels van die club”, verklaarde Mustafa Amhaouch. De CDA’er wil dat demissionair premier Mark Rutte het voortouw neemt in de EU in de strijd tegen Polen. „Wie gaat Polen eindelijk tot de orde roepen”, wilde Tunahan Kuzu (Denk) weten.

Europa-kritische partijen zien het anders. Volgens Jasper van Dijk (SP) moet de EU nadenken over een hervorming van de Unie waarbij meer ruimte komt voor lidstaten, al snapt hij wel dat Brussel nadenkt over maatregelen. Derk Jan Eppink van JA21 wees erop dat er meer landen zijn die hun eigen grondwet toetsen aan de EU-regels.

Premier Rutte zal tijdens de EU-top de Europese Commissie vragen „alle instrumenten” in te zetten die haalbaar zijn. Hij gaat de Commissie oproepen het Poolse coronaherstelplan van 36 miljard euro niet goed te keuren. Ook moet een inbreukprocedure tegen Polen worden gestart omdat het land de EU-regels niet uitvoert.

Lidstaten die de rechtstaat niet respecteren, kunnen op hun EU-subsidies gekort worden. Het Europees Hof van Justitie moet zich hier nog wel over uitspreken. Rutte verwacht dat vonnis in januari. De Commissie zal dan snel met stappen komen tegen Polen, verwacht hij.

Afgelopen zondag gingen tienduizenden Polen de straat op om te demonstreren tegen de uitspraak van het Constitutionele Hof. De conservatieve regering van het land heeft al langer ruzie met Brussel. Onder meer over zogenoemde ‘lhbt-vrije zones’ en de aantasting van de onafhankelijke rechtspraak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer