Isolatie: Niet alleen de portemonnee telt
In zeven jaar tijd groeit Profijt Isolatie in Rijssen naar een onderneming met bijna dertig werknemers. Het bedrijf isoleert jaarlijks de wanden, gevels, daken en spouwmuren van enkele duizenden woningen en bedrijven door geheel Nederland. „We merken dat mensen niet alleen meer naar de portemonnee en comfort kijken, maar ook meer oog krijgen voor het milieu.”
In 2014 begint Michel van Losser (43), samen met een neef, een eigen bedrijf. Hij heeft dan al jaren ervaring opgedaan in de wereld van de isolatie. Profijt Isolatie, zoals de zaak wordt genoemd, begint vanuit zijn woning. De basis vormt polyurethaan: kunststof hardschuim, in de volksmond vaak aangeduid met PUR. „We hebben gekozen voor hoogwaardige kwaliteit. Watergeblazen polyurethaan, afkomstig van een Canadese fabrikant. Luchtdicht, op elke ondergrond toepasbaar, vlamwerend en veilig voor onze mensen. We zijn volledig gecertificeerd”, aldus Van Losser, die weet dat bij verkeerd gebruik het hardschuim schadelijk kan zijn voor de gezondheid van degene die het verwerkt. „Daarom is certificering belangrijk. Helaas is dat nog niet altijd het geval. Ik steek de vlag uit als de Gezondheidsraad adviseert om dat wel te verplichten.”
Langs de deur
In de beginjaren gaan Van Losser en zijn compagnon langs de deur in Rijssen en omgeving. „Aanbellen en een gesprek aanknopen over het belang van isolatie en de verschillende mogelijkheden.” Ze specialiseren zich in gevels, daken en vloeren. Nu rijdt Profijt met zeven vrachtwagens en twee bussen. De regio is steeds verder uitgebreid. „We werken nu van Zeeland tot in de kop van Noord-Holland.”
De omzet is gegroeid tot circa 4,5 miljoen euro. Het woonhuis van Van Losser is, na een tussenstap met gebruik van een loods van een ander bedrijf, in 2019 verruild voor eigen bedrijfsgebouw op een van de industrieterreinen.
De particuliere markt is nog steeds het belangrijkst, maar het aantal zakelijke klanten groeit. „We hebben een brede klantenkring. Woningbouwcorporaties, nieuwbouwprojecten en we isoleren verder monumenten en schepen.” Met collega’s wordt soms nauw samengewerkt. „Dat heeft als voordeel dat de wachttijd niet zo lang is. De markt is zo groot. Als je niet kunt delen, zul je nooit leren vermenigvuldigen.”
Een groot deel van het woningbestand in Nederland is nog niet, slecht of slechts gedeeltelijk geïsoleerd. „Wij isoleren nu jaarlijks tussen de 2500 en de 3000 woningen. Ik denk dat de branche zeker tot het jaar 2050 nodig heeft om alles aan te pakken. Geen woning of bedrijf is hetzelfde. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn de normen fors naar boven bijgesteld.”
Decoratie
Van Losser en zijn bedrijfsleider Arno Suppers (37) wagen zich niet aan het noemen van prijzen. „De situaties zijn te verschillend. Wij vinden dat de overheid het niet slecht doet. Een goede stap was het vaststellen van subsidies voor de komende tien jaar.”
Ze merken dat de aandacht voor het milieu en de sterke stijging van de gasprijs gevolgen heeft. „Mensen zijn de afgelopen jaren bewuster geworden van de noodzaak het milieu te sparen. Terecht, want we hebben een verantwoordelijkheid als het om de schepping gaat.”
Of Nederland geheel van het gas af kan, waagt Van Losser te betwijfelen. „Zeker bij heel oude woningen en monumenten wordt dat een heel lastig verhaal. Persoonlijk geloof ik meer in gedeeltelijke vervanging in de vorm van waterstof. Bovendien snappen mensen het niet altijd. Als je in de buurt van de grens woont, zie je dat je in Duitsland subsidie krijgt om over te stappen op gebruik van aardgas.” Ondanks het vele werk wil hij Profijt niet al te snel laten groeien. „Lastig, want de fabrikant wil graag dat we mogelijkheden in Duitsland, België en zelfs Zweden onderzoeken. Daarnaast zijn we bezig met innovaties op het gebied van gebruik van polyurethaan als decoratie.”