Cultuur & boeken

Boeken ontbreken nooit in reiskoffer van Aart en Hanna

Hanna Kater (22) uit Waarder en verloofde Aart Jongejan (26) uit Ede lezen het liefst samen. En zijn ze niet bij elkaar, dan sturen ze elkaar regelmatig een foto van een interessante passage. Op vakantie gaan ook altijd boeken mee.

4 September 2021 16:32
Aart Jongejan en Hanna Kater lezen graag, en liefst samen. beeld Sjaak Verboom
Aart Jongejan en Hanna Kater lezen graag, en liefst samen. beeld Sjaak Verboom

Hebben jullie een beetje dezelfde smaak als het om boeken gaat?

Hanna: „Ik lees best breed: non-fictie, maar ook waargebeurde romans. Pas bijvoorbeeld ”Papieren paradijs” van Marlies Medema. Daarnaast biografieën, onder meer van Susie Spurgeon of Mark Rutte, en theologische werken.”

Aart: „Vanwege mijn studie theologie lees ik vooral theologische boeken. Onder andere kerkgeschiedenis en biografieën vind ik interessant. Nu ben ik bezig in een biografie van Dietrich Bonhoeffer. Als ik iets lees, wil ik mezelf er graag toe kunnen verhouden of moet het betrekking hebben op een interesse. Hanna leest ook makkelijker iets wat haar niet direct aanspreekt.”

Hanna: „Soms lees ik iets waar ik niet achter kan staan, zoals pas ”Confettiregen” van Splinter Chabot. Toch is dat de wereld waarin we leven en daarom is het belangrijk je daarin te verdiepen. Ik ben ook benieuwd wat zo’n schrijver drijft.”

Lezen jullie graag en veel?

Hanna: „Als we een vrije dag hebben, vinden we het ontspannend om te lezen. Gezellig bij elkaar, dat vinden we allebei heerlijk. Zondag is onze leesdag.”

Aart: „Jij leest dan ook veel voor.”

Hanna: „Ja, als ik iets leuks zie. Als we niet bij elkaar zijn, sturen we elkaar soms foto’s van wat we lezen.”

Aart: „Ik lees graag, maar wel te weinig vind ik zelf. Ik probeer twee boeken in de maand te lezen, maar dat lukt niet altijd. Dat zijn alleen de boeken die ik voor mijn plezier lees, niet de studieboeken.”

Hanna: „Ik denk dat ik drie boeken in de maand lees. Het gaat bij mij een beetje met pieken en dalen. In het najaar lees ik meer, omdat ik dan meer binnen ben. In de vakantie ook. Dan heb ik meer rust in mijn hoofd en ook meer tijd.”

Las je al graag als kind?

17437249.JPG
Not so perfect - Eline Hoogenboom
Hanna: „Volgens mijn moeder keek ik al in boekjes toen ik nog in de box zat. Ik had een boek over chimpansees dat ik overal mee naartoe sjouwde. Op de middelbare school las ik graag Amerikaanse romans, bijvoorbeeld over de amish. Na de middelbare school heb ik een tijd niet meer gelezen. Tot ik het boek ”Not so perfect” van Eline Hoogenboom tegenkwam. Dat heeft me getriggerd om weer meer te gaan ontdekken. Door Aart ben ik weer meer theologische boeken gaan lezen.”

Aart: „Bij mij is het sinds mijn studie theologie gekomen. Vroeger las ik met tegenzin, ik liep ook altijd achter met AVI (een methode om het leesniveau te meten, MR). Mijn mondeling op de middelbare school heb ik met samenvattingen gehaald. Achteraf vind ik dat jammer: toen had ik de tijd om allerlei boeken te lezen. Maar ik genoot toen meer van andere hobby’s.”

Wat is er zo leuk aan lezen?

Aart: „Het is ontspannend. Een boek geeft je toegang tot een andere wereld en het leven van iemand anders. Als ik de biografie van Bonhoeffer lees, krijg ik als het ware contact met hem. Loop ik samen met hem een eindje op.”

Hanna: „Zo’n boek zit in je hoofd. Soms staat een verhaal ver van je eigen wereld af, dat vind ik mooi. Je krijgt er nieuwe inzichten van, die je weer aan anderen kunt vertellen.”

Welke boeken gaan er mee op vakantie?

Aart: „Ik neem de biografie van Groen van Prinsterer mee. Verder ”De juwelen van God” van Octavius Winslow. Die heb ik onlangs van iemand gekregen en het leek me een mooi boek om mee te nemen. In mijn studie ben ik veel bezig met theologie. In de vakantie wil ik de wetenschap aan de kant leggen en meer bezig zijn met Wie God voor mij is. Daar heb ik dan meer ruimte voor in mijn hoofd. Zo’n periode doorbreekt de stroom van wetenschappelijk bezig zijn.”

17437250.JPG
De onzichtbare maat - Andreas Kinneging
Hanna: „In mijn koffer gaan in ieder geval ”De onzichtbare maat” en ”Ik voor jou (Kohlbrugge)” van Gera Kraan mee. Tegen de tijd dat we weggaan, pak ik er nog een paar. Het voordeel van het lezen van een boek in de vakantie is dat je het vaak in één keer uit krijgt.”

Aan welk boek heb je nog steeds een dierbare (vakantie)herinnering?

Aart: „Het boek ”Navolging” van Bonhoeffer. Dat was ik een tijdje geleden aan het lezen, niet in de vakantie overigens. Een heel mooi boek. Precies in die tijd preekte onze predikant over ”Volg Mij”. In die preek kwamen dingen uit het boek terug.”

Hanna: „Ik las eens in Twente op een boerderijtje het boek ”Veertig moeders”, over een Nigeriaanse harem. Dat boek had ik in een kringloop gekocht. Heel fascinerend 
om te lezen over een andere cultuur. Zo’n herinnering maakt een boek waardevoller.”

Wat staat elk jaar weer op het lijstje ”die moet ik nog eens lezen in de vakantie”, maar verdwijnt daar toch weer roemloos vanaf na een paar weken?

Aart: „Ik heb al heel vaak gedacht te beginnen in ”In de naam van de roos” van Umberto Eco. Misschien ben ik er al twee of drie keer in begonnen, maar na een aantal bladzijden leg ik het toch weer aan de kant.”

Hanna: „In mijn boekenkast liggen verschillende boeken die ik nog niet gelezen heb. Meestal ga ik naar de bieb om voor de vakantie thrillers te halen. Die lezen lekker weg op vakantie. Maar boeken als ”De overgave” van Arthur Japin en andere die ik eerder haalde, blijven dan in de kast liggen.”

Welke boeken raden jullie aan voor de zomer?

17437251.JPG
De Joodse Jezus - Gertruud Bakker
Hanna: „In het algemeen zou ik aanraden: lees dunne boeken die mensen in je omgeving geweldig vinden. Dat wekt je nieuwsgierigheid en daarmee breidt je kennis zich uit. Verder zou ik het boek ”De hoogste prijs” van Hannelie Groenewald willen tippen. Dat gaat over je leven geven voor Gods Koninkrijk, dwars door alles heen. Een echt vakantieboek met een verhaal dat je meeneemt en dat je in één keer wilt uitlezen. Verder is ”De Joodse Jezus” van Gertruud Bakker een aanrader. Zij legt mooi en op een laagdrempelige manier de Hebreeuwse context van de Bijbel uit.”

Aart: „In de vakantie heb je extra ruimte voor stille tijd. Dan is het mooi om ”Het normale christelijke leven” van Watchman Nee te lezen. Verder tip ik ”De onzichtbare maat”. Dat heb ik vorig jaar zomer gelezen. De auteur –Andreas Kinneging– duidt aan de hand van de romantiek en de verlichting de huidige tijdgeest. Hij is voor zover ik weet niet christelijk, maar komt heel erg op voor Bijbelse normen en waarden. Het is een dik boek, maar het leest makkelijk weg.”

serie Vakantieleesvoer

In deze serie vertellen RD-lezers over de boeken die ze in de zomer willen lezen. Deel 4 (slot): Aart Jongejan en Hanna Kater.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Vakantieleesvoer

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer