Israël slecht voorbereid op klimaatverandering
Israël is helaas onvoldoende voorbereid op klimaatverandering. Gelukkig is het land wel in staat om daar verandering in te brengen.
De maand augustus is qua temperatuur nooit aangenaam in Israël, maar dit jaar was het echt niet fijn: het was bloedheet.
Een jaar of twintig geleden duurden hittegolven op de heuvelrug in het midden van het land doorgaans een paar dagen. De laatste jaren blijft in de zomer een temperatuur van pakweg 37 graden regelmatig een dag of vijf hangen.
Het ministerie van Gezondheid waarschuwt burgers op de heetste uren in ruimtes te blijven waar een airconditioning draait. Wie zelf geen koeling heeft, moet naar gebouwen gaan waar die wel zijn, zoals overdekte winkelcentra. En iedereen dient de rolluiken neer te laten om de zon buiten de deur te houden.
Wegenbouwers in onze straat gingen tijdens de laatste hittegolf pas ’s avonds om zeven uur aan het werk. Een tijdstip waarop de zon zo goed als verdwenen is. De werklieden waren wel zo vriendelijk het drillen voor middernacht te staken…
Intussen klinken vanwege die oplopende temperaturen alom waarschuwingen en wordt er openlijk getwijfeld aan de leefbaarheid van het land op de lange termijn. Is Israël over 50 jaar nog leefbaar, of is het dan te heet om er nog te wonen? Is het land voldoende voorbereid op overstromingen in de winter? Hoe staat het met het verlies van land door de hogere waterspiegel? Is de brandweer voldoende voorbereid op bos- en natuurbranden? In juni sloot de politie een deel van een snelweg en een spoorbaan naar Jeruzalem af vanwege een natuurbrand ten westen van de stad.
Verder moet er nog veel verbeterd worden aan de mentaliteit van de burgers. Wie wil weten hoe het gesteld is met de zorg voor het milieu, moet een kijkje nemen op het strand of in een park na een dag vol bezoekers. Schoonmaakploegen hebben handenvol werk omdat mensen niet de kleine moeite nemen afval in de vuilnisbakken te werpen.
De vraag is ook of de regering-Bennett doordrongen is van de ernst van de situatie. Zo wil het ministerie van Energie nog lang gebruik maken van gas dat voor de kust wordt gewonnen. Israël en de Verenigde Arabische Emiraten sloten een akkoord over het vervoer van olie door een pijpleiding tussen Eilat en Ashkelon. Het ministerie van Milieu heeft deze omstreden deal voorlopig bevroren, omdat er zorg bestaat over de gevolgen van de aanleg van zo’n leiding voor het koraalrif voor de kust van Eilat.
De regering zou zich nu volledig moeten inzetten voor de snelle ontwikkeling van groene energie. En dat is mogelijk. Israël heeft overvloedig veel zonneschijn en het land beschikt over een sterke hightechsector. De combinatie van die twee factoren is goud waard!
Als die omslag niet goedschiks gaat, dan zal die kwaadschiks gebeuren, want wetenschappers waarschuwen voor oplopende temperaturen, langere droogteperiodes, meer vuurstormen en zware regens met overstromingen. De conclusie is helder: de regering in Jeruzalem en lokale overheden elders zullen de nodige stappen moeten zetten.