Israël maakt zich op voor de derde prik
De vier Israëlische zorgverzekeraars beginnen dit weekeinde met de derde prik tegen Covid-19 bij 60-plussers. Het gaat om inwoners van Israël die ongeveer een half jaar geleden zijn ingeënt. Het blijkt dat bij hen de weerstand tegen het virus en de bescherming tegen ernstige ziekte is afgenomen, zeker nu de deltavariant rondwaart.
Had het vaccin dan geen zin? Jawel, zeggen experts. Het blijkt namelijk dat bij „doorbraakgevallen” de ziekte doorgaans niet erg is. Mocht de ingeënte coronapatiënt toch in het ziekenhuis belanden, dan is de kans op overleving groter dan bij niet-gevaccineerden.
Deskundigen geven toe dat er nog niet genoeg gegevens bekend zijn over de effectiviteit of veiligheid van een derde prik. Maar wat wel zeker is, is dat er aan uitstel ook risico’s zijn verbonden.
Prof. Eyal Leshem van het Sheba Medisch Centrum in Tel Aviv zei deze week dat Pfizer in augustus officieel begint met het uittesten van de update. „Het is mogelijk te wachten. Maar bij een vergissing zijn de kosten hoog. We zullen dan een toename van ziekenhuisopnames zien. Er is geen reden te denken dat de derde dosis niet veilig is.”
Israël begint met de derde prik –de „booster”– in een tijd waarin Covid-19 een comeback maakt. Begin juni was het aantal nieuwe geïdentificeerde besmettingen afgenomen tot rond 10 per dag. Nu is dat aantal opgelopen tot bijna 2000.
Israël heeft donderdag de ‘groene pas’ weer gelanceerd. Het voerde deze in februari in en schafte deze op 1 juni weer af. Iedereen die was ingeënt of het virus had gehad, kon deze pas krijgen.
De groene pas is verplicht op plaatsen waar meer dan honderd mensen bijeenkomen, of het nu binnen of buiten is. Wie geen pas heeft, kan een negatieve PCR-test tonen die niet ouder is dan drie dagen. Nu kan iedereen zich nog vrij laten testen, maar op 8 augustus moet de ongevaccineerde zelf in de beurs tasten. De geldigheid het bewijs verloopt dan al na 24 uur.
De maatregelen moeten erger voorkomen. Als de resultaten tegenvallen, loopt het land het risico tijdens de Joodse feestdagen in september opnieuw in lockdown te moeten. „Onze strategie is duidelijk”, zei premier Naftali Bennett. „Dat is de mensen en het dagelijks leven te beschermen in de staat Israël.”
Veel zal afhangen van het gedrag van het publiek. Zullen ze bereid zijn zich te vaccineren? Mondkapjes in het openbaar vervoer en gesloten ruimtes zijn verplicht. Maar dat wil niet zeggen dat iedereen er zich aan houdt. Er zit namelijk nogal een kloof tussen de regels en de naleving van de regels.