Buitenland

Pegasus-schandaal breidt uit: ook koning en presidenten in vizier

Het schandaal rond Pegasus-spionagesoftware breidt zich uit. De Israëlische software, aanvankelijk bedoeld om terroristen op te sporen, moest mogelijk ook worden ingezet tegen de koning van Marokko, Mohammed VI. Daarnaast golden meerdere presidenten als doelwit, zoals het Franse staatshoofd Emmanuel Macron, en premiers, zoals de voormalige Belgische regeringsleider Charles Michel, nu een Europees leider.

ANP
20 July 2021 19:34
De Franse president Macron is mogelijk slachtoffer geworden van spyware van de NSO Group. beeld EPA, Yoan Gaslet
De Franse president Macron is mogelijk slachtoffer geworden van spyware van de NSO Group. beeld EPA, Yoan Gaslet

Hun telefoonnummers, en die van veel van hun prominente contacten, staan op een lijst van ruim 50.000 nummers waarop de geavanceerde Pegasus-spyware kon worden losgelaten. Omdat hun smartphones niet beschikbaar zijn voor controle is niet bekend of ze ook daadwerkelijk zijn gehackt, meldt de krant The Washington Post na internationaal onderzoek met andere media. Het blijft dus onduidelijk of iemand erin is geslaagd „deze zeer persoonlijke apparaten om te zetten in zakspionnen die in staat zijn om bijna elke beweging, communicatie en persoonlijke relatie van een nationale leider te volgen”, aldus het dagblad.

Onlangs was al onthuld dat Pegasus, van het Israëlische cybersecuritybedrijf NSO, door overheden wordt misbruikt om onder meer kritische journalisten, mensenrechtenactivisten, zakenmensen en leden van de oppositie te bespioneren via geïnfecteerde smartphones. Drijvende kracht achter het omvangrijke Pegasus-onderzoek is de organisatie Forbidden Stories in Parijs. De Franse justitie is inmiddels een onderzoek begonnen na klachten van twee journalisten.

Marokko wordt genoemd als land dat bij de spionage was betrokken, maar de autoriteiten daar ontkennen. Ook andere overheden worden genoemd, zoals Israël.

Ondertussen waarschuwt de regering van Luxemburg de NSO-groep, die negen ondernemingen in het land heeft, de wet na te leven. Buitenlandminister Jean Asselborn wijst de bedrijven er „nadrukkelijk” op dat Luxemburg „letterlijk zijn exportcontroleverplichtingen zal toepassen”. Luxemburg zal „niet toestaan ​​dat de activiteiten van deze bedrijven van Luxemburg uit bijdragen aan schendingen van mensenrechten in andere landen”, aldus de regering.

Alle in Luxemburg gevestigde bedrijven zijn verplicht contact op te nemen met de autoriteiten als transacties onder de regels voor de export van defensiegoederen kunnen vallen. Dit geldt ook als dergelijke producten niet-militair kunnen worden gebruikt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer