Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is donderdag overleden in het ziekenhuis. Dat heeft zijn zoon laten weten. Vorige week dinsdag werd hij neergeschoten in Amsterdam. De Vries werd 64 jaar.
Hij gold decennialang als een onverschrokken icoon van de Nederlandse misdaadjournalistiek.
De gezondheid van De Vries ging woensdag voor het eerst achteruit. Het team van RTL Boulevard kreeg toen „de eerste signalen” dat het niet goed met hem ging. „We moesten ons voorbereiden op wat vandaag gebeurd is”, zei RTL-programmadirecteur Peter van der Vorst in RTL Boulevard.
Van der Vorst had contact met de familie van De Vries, vooral met diens zoon Royce. Tot woensdag was er hoop op verbetering. „We hadden echt hoop met z’n allen. Er waren kleine stapjes waarvan we dachten: ‘wie weet’.”
Donderdagochtend bezweek De Vries aan de verwondingen van de schietpartij van vorige week. De familie van de misdaadverslaggever vroeg vervolgens aan RTL om het nieuws bekend te maken.
Van der Vorst bracht het gehele team van Boulevard digitaal op de hoogte. „Dat was zo verdrietig. Iedereen had die hoop, maar het heeft niet zo mogen zijn.”
Dinsdagavond 6 juli werd De Vries neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat, in het centrum van Amsterdam. Hij liep na de uitzending van RTL Boulevard, waar hij als deskundige aanwezig was, naar zijn auto en werd daar onder vuur genomen. Hij werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.
De politie arresteerde in de loop van dinsdagavond drie verdachten. Twee van hen werden aangehouden op de A4 bij Leidschendam. Zij worden verdacht van directe betrokkenheid. Het gaat om een 35-jarige Pool uit het Gelderse Maurik en een 21-jarige man uit Rotterdam. De laatste is vermoedelijk de schutter geweest, de Pool zou de vluchtauto hebben bestuurd. De politie deed huiszoekingen in Maurik, Tiel en Rotterdam en nam gegevensdragers en munitie in beslag.
Een derde verdachte werd aangehouden in Amsterdam-Oost. Hij bleek niets met de zaak te maken te hebben en is heengezonden.
Over de achtergrond van de moord is nog niets bekend. Advocaat Inez Weski beklaagde zich erover dat er in de media al te gemakkelijk in de richting van Ridouan Taghi wordt gewezen, die zij verdedigt in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo. Taghi is daarin hoofdverdachte. Hij zou de opdrachtgever zijn van een reeks liquidaties, tegen het decor van de internationale cocaïnehandel.
In Marengo is Nabil B. kroongetuige. De Vries fungeerde sinds vorig jaar als adviseur en woordvoerder van B. Hij trok in die rol op met de twee huidige advocaten van de kroongetuige. In de wandelgangen wordt veelal gezegd dat het adviseurschap hem fataal is geworden. Hij had voor zover bekend geen beveiliging, omdat hij die niet wilde.
Een week nadat het Openbaar Ministerie in maart 2018 openbaar had gemaakt dat het in de Marengo-zaak over een kroongetuige beschikt, werd de broer van Nabil B. in Amsterdam-Noord doodgeschoten. In september 2019 is Derk Wiersum, de oorspronkelijke advocaat van B., bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert vermoord. De moorden - zeker die op Wiersum - brachten een enorme schokgolf teweeg en zetten het proces Marengo onder hoogspanning. De zittingen gaan gepaard met extreme veiligheidsmaatregelen. De moord op Peter R. de Vries geeft Marengo definitief een ongekende, diabolische dynamiek.
De misdaadjournalistiek was de afgelopen jaren al eerder doelwit van het criminele milieu, op niet eerder vertoonde wijze. Er vonden aanslagen plaats op De Telegraaf en Panorama, en misdaadblogger Martin Kok werd doodgeschoten. Telegraafverslaggever John van den Heuvel heeft al jaren zware beveiliging.