Binnenland
Speciaal meldpunt voor spanningen na moord Van Gogh

In Rotterdam is donderdag een telefonisch meldpunt geopend, waar incidenten gemeld kunnen worden die verband houden met de huidige spanningen in de maatschappij. Volgens M. Bibi, coördinator bij het Platform Buitenlanders Rijnmond (PBR), is zo’n meldpunt hard nodig wegens de veranderde houding ten opzichte van moslims sinds de moord op Van Gogh.

ANP

„Mensen worden zonder reden beledigd. ’Ga terug naar je land, vies volk’, krijgen ze dan te horen", geeft Bibi als voorbeeld. „We krijgen ook signalen dat moslims benadeeld en soms zelfs plotseling ontslagen worden. Daarnaast valt het moslims op dat anderen angstig op hen reageren."

De verschillende politie–invallen van de laatste tijd zijn ook onderwerp van gesprek. „Er zijn invallen geweest bij Marokkaanse gezinnen en belhuizen. Die waren niet terecht en veroorzaakten veel opschudding. Mensen willen daar over praten", aldus Bibi.

Het PBR ontving sinds de moord op Theo van Gogh telefoontjes van bezorgde allochtonen én autochtonen. „Mensen zijn ongerust en willen graag vertellen over wat hen is overkomen", stelde Bibi. „Nederlanders willen dat net zo goed als iemand van Marokkaanse afkomst."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer