Brussel noemt wet Hongarije „een schande”
De Europese Commissie onderneemt actie tegen Hongarije om het land te weerhouden van het invoeren van „anti-lhbt-wet.” De vorige week aangenomen wet bepaalt dat er in het bijzijn van kinderen jonger dan 18 jaar niet mag worden verwezen naar of „promotie” gemaakt worden voor geslachtsverandering of homoseksualiteit.
„De wet is een schande”, stelde commissievoorzitter Ursula von der Leyen woensdag. De commissie sprak al eerder haar zorgen uit over de wet, maar wilde die eerst nader beoordelen. De internationale verontwaardiging en de druk op het dagelijkse bestuur van de Europese Unie namen de afgelopen dagen toe. Nederland en dertien andere EU-landen maanden de commissie dinsdag om in actie te komen tegen Hongarije.
„Ik heb mijn verantwoordelijke Eurocommissarissen geïnstrueerd om een brief te schrijven naar de Hongaarse autoriteiten om onze juridische zorgen uit te drukken voordat de wet van kracht wordt”, zei Von der Leyen.
De wet „discrimineert duidelijk”, stelt de commissievoorzitter. De bepalingen raken niet alleen het onderwijs, maar kan er ook toe leiden dat bepaalde boeken en films niet zomaar kunnen worden uitgegeven of uitgezonden. De wet veroorzaakte in heel Europa veel verontwaardiging en kwam dinsdag ook aan de orde bij overleg van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) stelde dinsdag samen met haar Belgische en Luxemburgse collega een scherpe veroordeling op. Die kreeg steun van Denemarken, Estland, Letland, Litouwen, Finland, Frankrijk, Ierland, Duitsland, Spanje en Zweden.
Allemaal „nepnieuws”, reageerde de Hongaarse minister Peter Szijjarto. De wet zou met name bedoeld zijn „om pedofielen heel hard aan te pakken” en ouders het laatste woord te geven over de seksuele voorlichting van hun kinderen, stelt hij.
Staatssecretaris voor Internationale Communicatie en Relaties Zoltan Kovacs schreef op de website Euronews dat Hongarije niet van zins is te buigen voor de kritiek. „Hongarije is er klaar voor om zijn standpunten te beschermen.”
Kovacs wees er op dat de wet volwassenen geen strobreed in de weg legt om in een homoseksuele relatie te leven of een geslachtsverandering te ondergaan. „Niemand heeft iets te zeggen over hoe volwassenen hun leven inrichten, en dat moet zo blijven.”
Hongarije en ook de geestverwante buur Polen stonden dinsdag toch al op de agenda van de buitenlandministers. Ze bogen zich over de omgang van die twee landen met de rechtsstaat, die volgens de Europese Commissie weer is verslechterd.
De wet was dinsdag ook onderwerp van bespreking in de Tweede Kamer. Een meerderheid van de Kamer veroordeelde die; ChristenUnie en SGP stemden verdeeld.