Het geregistreerd partnerschap dient niet te worden erkend als huwelijk en kan niet kerkelijk worden bevestigd. Dat staat in een voorstel waarover de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) zich volgende week moet uitspreken.
De kerken moeten worden opgeroepen in prediking, catechese en pastoraat „de unieke betekenis van het christelijk huwelijk duidelijk te blijven maken”, stelt een studiecommissie in een dinsdag naar buiten gebracht rapport. Als een stel een geregistreerd partnerschap heeft, moet de kerkenraad erop aandringen „om dit te laten omzetten in een huwelijk, zodat kerkelijke bevestiging kan plaatsvinden.”
De studiecommissie die zich bezighoudt met vragen rond huwelijk en echtscheiding zou de opdracht moeten krijgen ook na te denken over de vraag hoe moet worden omgegaan met de ontbinding van een geregistreerd partnerschap. Ook zou deze commissie volgens het voorstel onderzoek moeten doen naar de vraag wat de eventuele consequenties van een geregistreerd partnerschap zijn voor deelname aan het kerkelijk leven. Het gaat daarbij onder meer om geloofsbelijdenis, doop, avondmaal en ambtsbediening.
De synode moet zich er ook over uitspreken of deze commissie de kerken moet dienen met een handreiking of dat het aan de kerken overgelaten moeten worden in hoeverre leden met een geregistreerd partnerschap kunnen deelnemen aan het kerkelijke leven.
De vorige synode had deputaten gevraagd zich te bezinnen op de eventuele gevolgen van de gewijzigde wetgeving over het geregistreerd partnerschap. Daarbij speelt mee dat „de overheid steeds minder onderscheid maakt” tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap.
Brief Bewaar het Pand
Het moderamen van de synode heeft een brief gestuurd naar het bestuur van stichting Bewaar het Pand. Die plaatste in maart op haar website een artikel waarin het besluit om de synode provisorisch (voorlopig) te sluiten en in het voorjaar van 2022 te heropenen, „zeer verontrustend” en „onacceptabel” wordt genoemd. „Dat betekent dat een uitspraak over vrouw en ambt nog minimaal een jaar op zich laat wachten”, aldus Bewaar het Pand. Het moderamen van de synode vindt echter dat in het artikel niet alleen „feitelijke onjuistheden” staan, maar ook dat er „een frame gecreëerd” wordt dat „geen recht doet aan de besluitvorming.”
De synode neemt volgende week dinsdag ook een besluit over de voortgang van de vergadering. Het moderamen stelt voor in mei en juni 2022 weer bijeen te komen.