De politie en boa’s zijn opgezadeld met een bijna onmogelijke opdracht. Dat zegt voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP vlak voor de heropening van de terrassen in Nederland. „Wij zijn sceptisch over hoe handhaafbaar het is als terrassen moeten worden leeggeruimd.”
Ruud Kuin, voorzitter van de Nederlandse BOA Bond is iets positiever gestemd. „Drukte is op terrassen beter te reguleren, minder mensen zijn vrij vandaag. Wij denken dat het wel goed gaat.” Koningsdag was veel te druk, geeft ook hij toe. „Maar de meeste mensen zijn niet uit op rottigheid en gaan netjes weg als ze dat gevraagd wordt.”
Van de Kamp verwacht dat net als op Koningsdag de druk in de grotere steden heel groot zal zijn en er dus problemen zullen zijn om de voorwaarden die zijn gesteld aan het heropenen van de terrassen na te komen. „Er is veel verantwoordelijkheid bij ondernemers en burgers gelegd. Maar ik geef het ondernemers te doen, om als een terras vol is al die mensen weg te sturen, na al die maanden. Ik zie het niet gebeuren.”
De grote vraag is wat er dan gaat gebeuren, zegt de ACP-voorzitter. „De politie en boa’s zijn er niet om terrassen leeg te ruimen. De handhaving hiervan is een buitengewoon ingewikkeld vraagstuk.” Mensen zullen niet weg willen, verwacht Van de Kamp. „Ze zullen wellicht gaan schelden, tekeergaan, met spullen smijten.” Van de Kamp ziet niet hoe het moet gebeuren als terrassen moeten worden leeggeruimd. „Gaan we dan vechten of zo? Mensen van hun stoel gooien, mensen naar het bureau brengen? Wij zien dat niet voor ons.”
Hij heeft het idee dat het in Nederland allemaal niet zo veel uitmaakt, zegt de ACP-voorzitter. „Iedereen doet waar ‘ie trek in heeft, of dat nou verstandig is of niet. Nederlanders zijn niet goed met regels.”
De verantwoordelijkheid dat het niet te druk wordt ligt in eerste instantie bij de horecaondernemer. „Politie en boa’s komen pas als laatste handhaven”, zegt de voorzitter van de BOA Bond. Maar hij hoopt vooral dat het niet zo ver hoeft te komen.
Politiemensen zijn het ondertussen volgens Van de Kamp moe om „voor de kar gespannen te worden van het politieke bestuur. Als wij aandringen om mensen in de frontlinie te vaccineren, geeft het kabinet niet thuis. Na vier maanden zeuren worden slechts vierduizend ME’ers gevaccineerd. Het zijn allemaal mooie praatjes van dit kabinet. Er wordt misbruik gemaakt van onze loyaliteit, of dat nou in de zorg of de handhaving is.”