Ook christenen in India hebben te lijden onder de nieuwe coronagolf in het land, leert een kleine inventarisatie.
Veel vertalers van het platform Bible and Book Ministry, die zich met het vertalen van de Bijbel en Bijbelse lectuur bezighouden, zijn op dit moment ernstig ziek door het coronavirus, meldt projectcoördinator Barry van der Schoot op LinkedIn. „Wilt u meebidden voor hun welzijn en een voorspoedig herstel?”
Rien Meijer heeft eveneens sombere berichten. Meijer is directeur van Serve India, een organisatie die mensen in India ondersteunt bij het leren lezen en schrijven met behulp van de Bijbel, kinderbijbelclubs en het opleiden van voorgangers. Hij deelt mee dat de lokale directeur van Serve India aangaf dat er in de afgelopen weken zo’n 25 mensen uit zijn omgeving zijn gestorven. „De man moest ongeveer zeventig telefoontjes plegen om ervoor te zorgen dat zijn zieke manager zuurstof en een ziekenhuisbed kreeg. Dat was op grote afstand. Intussen is 70 à 80 procent van zijn longen beschadigd. Ik hoorde ook dat er vaak geen plaats is in crematoria en dat overledenen in sommige plaatsen gewoon op de stoep verbrand worden.”
Meijer had wel in de gaten dat er iets fout ging. „Bijbelschoolopleiders in India trainen nieuwe voorgangers door het hele land. Dat kon deze winter enige tijd niet. Vorige maand konden ze weer vliegen, maar vanaf vorige week mochten ze ineens niet meer weg. Dat kwam heel onverwachts, gevolgd door een heel snelle tweede golf corona-uitbraken.”
Veel christenen in India hebben een arme achtergrond en krijgen nauwelijks hulp, zegt hij. „Velen van hen zijn tot het christendom overgegaan nadat ze leerden lezen uit de Bijbel. Maar daarmee was hun armoede niet over. Ze leven dicht bij elkaar in de slums en besmetten elkaar. Toen er geen werk meer voor hen was, kwamen ze terug, waarbij ze over de spoorbanen liepen, daarop van vermoeidheid in slaap vielen en door een trein overreden werden.”
Meijer meldt verder dat een pas geopende kliniek een grote zegen is voor de dorpelingen. „Hierdoor krijgt een aantal mensen in ieder geval de allernoodzakelijkste zorg.”
Daan van der Kraan, regiocoördinator Zuid-Oost Azië van zendingsorganisatie GZB binnen de Protestantse Kerk in Nederland, geeft aan dat ook GZB-partnerorganisaties in India te maken hebben met verslechterende omstandigheden door de coronagolf. Hij zag een foto voorbijkomen van een hotel dat is omgebouwd tot ziekenhuis. Een broer van een contactpersoon in het zuiden van het land die in het ziekenhuis lag, was wanhopig op zoek naar zuurstof. „Nu is zijn toestand stabiel.”
Van der Kraan noemt het opvallend dat enkele maanden terug, toen duizenden boeren protesteerden in de Indiase hoofdstad, een grote besmettingsgolf uitbleef. „Nu zijn er politieke verkiezingscampagnes, waarvoor mensen massaal op de been komen. Die leiden waarschijnlijk wel tot besmettingen.”
De GZB heeft nu geen speciale actie voor coronahulp aan India. „De coronasteun van de GZB is nu vooral gericht op het laten doorgaan van het theologisch onderwijs en andere projecten.”