Consument

Podcasttips: Oranje, oorlog en bevrijding

De redactie van het Reformatorisch Dagblad zet elk weekend een aantal podcasts op een rij.

23 April 2021 14:17
beeld Unsplash
beeld Unsplash

De Tweede Wereldoorlog

17043188.JPG
beeld RD
In de wekelijks terugkerende ”De Tweede Wereldoorlog Podcast” brengt docent Thomas Roode onbekende oorlogsverhalen voor het voetlicht. Naast vertellingen over de slagen bij Overloon en Walcheren komen ook geschiedenissen verder van huis aan bod. Zo bespreekt hij onder andere de oorlog in Nederlands-Indië, het huidige Indonesië.


Aan het hof

17043186.JPG
beeld RD
Met de podcast ”Aan het hof” wil de redactie van het royalty­magazine Vorsten iedere maand koninklijke families uit binnen- en buitenland dichter bij de luisteraar brengen. Lichte onderwerpen zoals het socialemediagedrag van koninklijken komen voorbij, maar ook een gevoeliger kwestie als de commotie over Britse prins Andrew blijft niet onbesproken.


Leven na de oorlog

17043187.JPG
beeld RD
De Tweede Wereldoorlog veranderde de levens van veel mensen ingrijpend én blijvend. Vaak had het zijn weerslag op de levens van hun kinderen en kleinkinderen. Wat doet het bijvoorbeeld met een kind om in het naoorlogse Nederland op te groeien in een gezin waarvan de ouders ‘fout’ waren? In ”Leven na de oorlog” vertellen deze kinderen hun verhaal.


De Oranjes

17043189.JPG
beeld RD
De periode van 1544 tot 1711 was voor ons land een tijd van oorlogen tegen Spanje, Engeland en Frankrijk. De podcastserie ”De Oranjes” geeft een inkijkje in de machtigste familie van de Republiek: die van Oranje-Nassau. Wat hebben we wel en wat niet aan de Oranjes te danken? In iedere aflevering laat een specialist zijn of haar licht over de beroemde familie schijnen.


De Joodse Raad​

17043185.JPG
beeld RD
In 1941 wordt op last van de Duitse bezetter de Joodse Raad in het leven geroepen. De raad, voornamelijk bestaande uit Amsterdamse notabelen, moet de communicatie verzorgen tussen de bezetter en de Joodse bevolking. Al snel ziet deze zich geconfronteerd met de organisatie van deportaties. Tachtig jaar na dato komen betrokkenen aan het woord.

Meer over
Luistertips

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer