Geen toeristen meer voor scooters op Bonaire
Vlak voor de coronacrisis kochten Arrie Vis (33) en zijn vrouw Rozemarijn (29) samen met een ander stel een goed lopend scooterverhuurbedrijf. Toen kwam corona en bleven de toeristen opeens weg.
De kern van de business van het echtpaar is de verhuur van 150 scooters en 100 fietsen aan toeristen. Rozemarijn Vis-Westerlaken: „Wegvallend toerisme door corona raakte ons enorm. Gelukkig betaalt de overheid salarissen min of meer door, een paar arbeidscontracten liepen net af. Ons personeelsbestand is gehalveerd van acht naar vier mensen. Het hele eiland is geraakt, er kloppen hier vaak mannen aan op zoek naar werk.”
Ze leerden elkaar kennen bij het CDJA, de politieke jongerenorganisatie. Arrie was er voorzitter. Hij kreeg een uitstekende baan: IT-projectmanager bij de Nederlandse Spoorwegen in Utrecht.
Rozemarijn had eigenlijk tandarts willen worden maar was niet zo goed in de exacte vakken. „Voor mijn studie Mondzorgkunde had ik nog tien weken stage nodig. Toen we vanuit Curaçao een paar dagen op Bonaire waren, zagen we daar een tandartspraktijk. Ik regelde er een stage en Arrie nam verlof om die tien weken met me mee te kunnen.”
Arrie: „Ik kon tijdens haar stage niet niks doen. Daarom stapte ik een scooterverhuurbedrijf binnen en bood in ruil voor een gratis scooter en minimumloon mijn diensten aan. Dat lukte. We leerden toen een ander Nederlands stel kennen dat net bezig was de zaak over te nemen. Het klikte en we besloten in 2019 samen die stap te zetten.”
Positief ingesteld
Rozemarijn: „Onze compagnon is van huis uit fietsenmaker, hij weet veel van techniek en van de werkplaats. Samen geven we leiding aan het bedrijf. Wij vrouwen staan in de winkel of verzorgen op kantoor de administratie. Daarnaast ben ik zelf ook twee dagen in de week mondhygiëniste in mijn eigen praktijk. En Arrie, altijd bezig, verkoopt intussen vanuit huis ook zwembaden.”
„We hebben nooit gedacht: dit is einde oefening. We zijn positief ingestelde mensen”, vervolgt ze.
Arrie: „We hadden goed verdiend tijdens ons eerste hoogseizoen, dus een beetje buffer was er wel. Maar de steun van de overheid is echt cruciaal.” Het bedrijf koopt de scooters in Nederland in. Ze draaien drie jaar mee en gaan dan in de verkoop.”
Vis-Westerlaken: „We zijn niet de goedkoopste, maar wel de beste. We geven ook buiten de openingstijden service. Soms is dat wel even slikken als iemand op een ongelegen tijdstip ergens stilstaat. De meeste storingen zijn toch wel startproblemen bijvoorbeeld door regen of accuproblemen door te lang stilstaan. Of een lekke band.”
Vis: „Nu hadden we even de handen vrij voor investeringen: we konden naast onze zaak voor tien jaar prachtige opslagruimte huren. Ruimer, beter en dichterbij. En gelukkig ligt niet alles stil, veel Nederlanders komen hier nu voor langere tijd en huren dan een scooter.”
Het afgelopen jaar is er gezinsgeluk bijgekomen door de geboorte van Emma. Vis-Westerlaken: „Ook kerkelijk vonden we onderdak. Eind vorig jaar deden we samen belijdenis in de protestantse kerk van Kralendijk. Twee maanden geleden is Emma gedoopt.” Lachend: „En Arrie zit al in het bestuur van een basisschool.”
Serie Werk en corona
Deel 14 van een serie artikelen waarin mensen vertellen welke gevolgen de coronacrisis heeft voor hun werk. Heeft u een tip voor deze serie? Mail het naar econ@rd.nl.