Binnenland
Taakstraf voor buschauffeur die zwangere vrouw doodreed

Een buschauffeur die begin vorig jaar in Bussum een dodelijk verkeersongeval veroorzaakte, is door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot 240 uur taakstraf en een jaar rijontzegging. Dat is conform de eis van het Openbaar Ministerie. Bij het ongeval kwam een zwangere vrouw om het leven.

ANP

Het was vreselijk druk op de weg in Bussum op 8 januari 2020. De bus was door de NS ingezet vanwege een storing in de treindienst. In een smalle straat vol langzaam rijdend en stilstaand verkeer, laat chauffeur Egbert V. een aantal passagiers uitstappen en drukt vervolgens met zijn voet veertien seconden lang per ongeluk in plaats van de rem het gaspedaal in. De bus botste tegen zijn voorligger. Deze wagen, een zwarte Mercedes, knalde frontaal op een bakfiets. De fietsster viel en werd overreden door de bus, haar 2-jarige zoontje die voorin de bakfiets zat, ontkwam. De vrouw en haar ongeboren kind kwamen te overlijden.

„Het leek wel of de bus op hol sloeg”, zei V. twee weken geleden tijdens de behandeling van de zaak in de rechtbank. Een camera in de bus heeft het ongeluk vastgelegd. Uit onderzoek blijkt dat het incident enkel veroorzaakt kan zijn door een bedieningsfout van de verdachte. Volgens de rechtbank is sprake van „aanmerkelijk onvoorzichtig, onoplettend en onachtzaam gedrag” van de verdachte. „Van een beroepschauffeur mag verwacht worden dat hij altijd oplet, het juiste pedaal intrapt en dat hij, als hij het verkeerde pedaal intrapt, zijn voet er direct weer vanaf haalt”, aldus de rechtbank.

De rechtbank realiseert zich dat niemand, ook verdachte niet, het tragische ongeluk heeft gewild. „Toch zijn het slachtoffer en haar ongeboren kind door het onvoorzichtige handelen van verdachte overleden.” De weduwnaar van de vrouw vroeg zijn zoon eerder welke straf de chauffeur moet krijgen. „Een knuffel en een kus omdat die man ook heel verdrietig is”, reageerde de peuter, die aanwezig was bij het ongeluk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer