”Als christen klaar ermee? Stem FVD”. Die boodschap vloog vorige week boven de Biblebelt. Achter de twee reclamevliegtuigjes zitten volgens een woordvoerder teleurgestelde kiezers uit de achterban van ChristenUnie en CDA.
Nee, wie kijkend naar de lucht dacht dat Forum zich in de campagne speciaal op christenen richt, heeft het mis. FVD blijkt zelf ook verrast door de actie. De partij heeft geen idee wie de reclameboodschap de lucht in stuurde.
De luchtreclame blijkt ook niet uit de koker van voormalige SGP-stemmers te komen. Terwijl bekend is dat onder een deel van die achterban sympathie leeft voor Forum en ook relatief meer onvrede heerst over het coronabeleid dan in CU- en CDA-kring.
Enig speurwerk om de initiatiefnemers boven water te krijgen eindigt bij Irma van Mourik (58) uit Hoogeveen, in het dagelijks leven werkzaam als manager voor artiesten. Ze zegt te spreken namens een groep „zeer bezorgde christenen.” Hoe groot die groep is en wie erbij betrokken zijn, wil ze niet zeggen. Alleen dat deze mensen niet werken voor Forum en dat het geld voor de actie uit deze groep komt. Prijs per toestel volgens de site van het verhuurbedrijf: 195 euro per uur. Meer acties sluit ze niet uit.
In de coalitie hebben het CDA en de ChristenUnie de christelijke waarden verkwanseld, meent Van Mourik. Ze hekelt het CDA omdat die „geen moeite heeft met het kweken van embryo’s om te kijken of je met DNA mag knoeien.” De CU heeft afgedaan omdat haar stemgedrag in de coronacrisis „ons verder in de ellende stortte. Daardoor kunnen we nu niet meer in vrijheid christen zijn.”
Een heikel punt vormt de kerkgang die door de overheidsmaatregelen indirect werd beperkt. „Covid wordt misbruikt als middel om mensen angst aan te jagen en hun de vrijheid te onthouden het geloof te belijden”, stelt de woordvoerder. Ze spreekt over een „satanisch plan” en stelt dat „corona volgens statistieken vergelijkbaar is met een zware griep.”
Voor de SGP blijft binnen de groep „bezorgde christenen” een zekere sympathie bestaan, zegt Van Mourik. „Maar de SGP is ook te lang meegegaan in de hype rond corona, waardoor we geen open kerken met open deuren meer hebben. De partij is er niet in geslaagd de scheiding van kerk en staat te behouden.”
Ze erkent dat Thierry Baudet zich in de Tweede Kamer ook niet hard maakt voor de heropening van kerken. „Maar het beëindigen van de coronamaatregelen houdt natuurlijk wel in dat we ook weer naar de kerk kunnen.”
Het abortusstandpunt van FVD „is en blijft een struikelblok” voor de anonieme initiatiefnemers. „Bij elke partij is wel iets wat je graag anders zou zien.” Het feit dat de drie christelijke partijen, in tegenstelling tot FVD, onlangs tegen een voorstel stemden om de vijf dagen bedenktijd bij een abortus af te schaffen, verandert dat voor haar niet.
Zorgelijk
In reactie op de aantijgingen zegt de ChristenUnie dat de vrijheid van godsdienst in het coronabeleid „zwaar” telt. „Niet voor niets was het juist de ChristenUnie die de kerken en het kabinet bij elkaar bracht om te kijken welke rol kerken konden spelen, zowel in het tegengaan van de verspreiding van het virus als het helpen van mensen.” Met een beroep op de godsdienstvrijheid heeft de partij, onder meer samen met de SGP, „met succes bepleit dat er géén inperking zou komen van het recht om een kerk te bezoeken en die beperking is er ook niet gekomen.”
De CU noemt de beweringen over de pandemie van de groep „in geestelijk opzicht heel zorgelijk. Deze actie miskent de echte geestelijke strijd die blijft als corona voorbij is en suggereert dat we van onze zorgen af zijn als de coronamaatregelen voorbij zijn. Er is een strijd tussen licht en duisternis, tussen waarheid en leugen die veel diepgaander en fundamenteler is dan een weliswaar ingrijpende, maar tegelijk ook tijdelijke pandemie.”
CDA-Kamerlid Jaco Geurts zegt in een reactie de zorgen over de toekomst te begrijpen, maar stelt dat het FVD-gedachtegoed „ver afstaat van de christelijke waarden.” Overigens heeft afgelopen kabinetsperiode geen verruiming plaatsgehad rond embryoselectie.
Route
De anonieme initiatiefnemers kozen ervoor de reclamevliegtuigjes te laten vliegen langs een noordoostelijke en een zuidwestelijke route. Eén toestel vloog over de Veluwe, Kampen, Zwolle, de Noordoostpolder en delen van Drenthe. Het andere deed de grote steden aan: Utrecht, Leiden, Den Haag, Rotterdam, Hoek van Holland, om terug te keren boven Ouddorp. Door de weersomstandigheden was het niet mogelijk de Zeeuwse eilanden aan te doen.