Kerk & religie

Wereldgebedsdag al ruim een eeuw oud

Al meer dan honderd jaar vindt elke eerste vrijdag in maart de Wereldgebedsdag plaats. Vrouwen uit telkens weer een ander land zorgen voor de invulling. Dit jaar kwamen ze uit het eilandenstaatje Vanuatu, in de Stille Oceaan. Ze richtten zich op het jaarthema ”Rotsvast”.

4 March 2021 08:14
Het Wereldgebedsdagcomité in Vanuatu. Vrouwen uit telkens een ander land bereiden de jaarlijkse dag voor. beeld WDPIC
Het Wereldgebedsdagcomité in Vanuatu. Vrouwen uit telkens een ander land bereiden de jaarlijkse dag voor. beeld WDPIC

De dag is in 1919 ingesteld om „wereldwijd samen te bidden, samen te vieren en samen te delen.” Hierdoor toont de christelijke wereld zich „solidair” en krijgt het christelijk geloof een „internationale, oecumenische dimensie.”

Hoeveel landen doen mee?

Sinds het ontstaan van Wereldgebedsdag (”World Day of Prayer” in het Engels) is het aantal deelnemende landen gegroeid tot 173.

Wat gebeurt er precies?

Op vrijdag 5 maart vinden gedurende 24 uur over heel de wereld bijeenkomsten plaats, waar dezelfde noden voor God gebracht worden, dezelfde gebeden worden gebeden en dezelfde Schriftgedeelten worden gelezen. Als de zon in het verre oosten opgaat over de eilanden in de Stille Oceaan, worden daar al de eerste diensten gehouden. Uur na uur ontwaken weer andere volkeren en breekt voor hen de dag aan. Als het bij ons avond is, begint in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika de Wereldgebedsdag. Daarmee willen de organisatoren van Wereldgebedsdag mensen over de hele wereld in een keten van gebed met elkaar verenigen. Ze willen hen laten voelen dat zij deel uitmaken van de wereldbevolking. Zo kunnen ze „hoop en zorg, vreugde en verdriet, mogelijkheden en problemen met elkaar delen.”

Wie bereiden de dag voor?

Vrouwen uit telkens een ander land. Dit jaar kwamen ze uit de republiek Vanuatu, een christelijke eilandengroep in de Stille Zuidzee. De landen die voor de eerstvolgende jaren de orde van dienst gaan samenstellen, de nieuwe jaarthema’s en de bijbehorende Bijbelteksten worden gekozen op de vierjaarlijkse internationale conferentie die de gebedsdagen voorbereidt. Recent organiserende landen waren Zimbabwe (2020), Slovenië (2019), Suriname (2018), de Filipijnen (2017) en Cuba (2016). Wereldgebedsdag van 2022 zal door vrouwen in het Verenigd Koninkrijk worden voorbereid.

Doet Nederland ook mee?

In ons land wordt sinds 1929 deelgenomen aan de jaarlijkse viering van Wereldgebedsdag. In meer dan 500 plaatsen in Nederland zijn werkgroepen actief die bijeenkomsten en vieringen organiseren en die publiciteit geven aan het werk van Wereldgebedsdag. In 1935 was Nederland de organisator van de dag. Overigens heeft ieder deelnemend land een speciale ”gebedsband” met een partnerland. Voor Nederland is dat Luxemburg.

Kent Nederlandse een aparte organisatie?

Ja, de stichting ”Nederlands Comité Wereldgebedsdag”. Het bestaat uit vrouwen uit verschillende denominaties. Het materiaal voor de vieringen dat door het administratieve hoofdkantoor in New York wordt verstrekt, wordt door hen vertaald en aan de plaatselijke comités beschikbaar gesteld. Ook verzorgen ze een nieuwsbrief.

Wat is dit jaar het thema?

”Rotsvast”, naar aanleiding van Mattheüs 7:24-27 (bouwen op de steenrots).

>>wereldgebedsdag.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer