Bond voor Belastingbetalers: Belastingaangifte soms ondoorgrondelijk
Miljoenen Nederlanders kunnen vanaf maandag weer met een jaarlijks terugkerende klus aan de slag: de belastingaangifte. Controleren kan met de Aangiftecheck van de Bond voor Belastingbetalers.
Dit computerprogramma is sinds dit jaar ook beschikbaar voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Zes vragen aan voorzitter van de bond Jurgen de Vries.
Waarom de Aangiftecheck in het leven geroepen?
„We krijgen ieder jaar rondom de start van de aangifteperiode heel veel vragen. Onze achterban telt 40.000 mensen. Ze vragen zich af of ze hun aangifte wel goed hebben gedaan en of ze geen geld laten liggen. We hebben daarom in 2018 een softwareprogramma ontworpen waarmee mensen zelf hun aangifte kunnen controleren. De belastingaangifte is bij uitstek te automatiseren.”
Hoe werkt de check?
„Het softwareprogramma staat op onze site. Je downloadt op de website van de Belastingdienst je aangifte en uploadt die in de Aangiftecheck. Het programma controleert jouw aangifte op 250 controlepunten. De gebruiker krijgt daarbij persoonlijke, op maat gesneden tips. Bijvoorbeeld om de aangifte iets aan te passen zodat er geld bespaard kan worden. Al met al doet de Aangiftecheck dus hetzelfde wat een belastingadviseur doet.
Voor wie is het programma bedoeld?
„Voor particulieren en zzp’ers. Voor laatstgenoemden hebben we de check dit jaar op verzoek geschikt gemaakt. Op grond van de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) krijgen bepaalde ondernemers een schadevergoeding voor schade als gevolg van de coronacrisis. Deze schadevergoeding is onbelast. De Aangiftecheck beoordeelt of er niet onder de inkomsten toch een TOGS-vergoeding staat.”
Wat voegt zo’n check toe? De Belastingdienst vult al veel gegevens vooraf in.
„De meeste mensen klikken op ok, ok, ok en dienen de aangifte in. Het is fijn dat dat snel gaat. Maar de vooraf ingevulde aangifte is er niet op gericht de belastingdruk zo optimaal mogelijk te laten zijn. Je moet zelf de aangifte controleren. Als je niet op de hoogte bent van alle regeltjes, haal je er niet snel uit of je te veel belasting betaalt. Bij de Belastingtelefoon krijg je die antwoorden niet. Dat we belasting moeten afdragen, begrijpt iedereen. Dat je je aangifte correct moet invullen ook. Maar de regels erachter zijn soms ondoorgrondelijk.”
Wat levert de check op?
„Tot nu toe heeft de Aangiftecheck al bijna 28.000 aangiftes gecontroleerd. Een op de vier mensen bleek te kunnen besparen. Voor hen ging het gemiddeld om 243 euro per aangifte. Degenen bij wie de aangifte bleek te kloppen, waren gerustgesteld dat ze hun bijdrage hadden betaald, maar geen geld lieten liggen.”
Wat kost de controle?
„Als uit de check geen directe besparing komt, is het gebruik gratis. Als er wel een besparing uit volgt, vragen wij een financiële bijdrage. We besteden dat geld aan het verbeteren van het softwareprogramma.”