Zes predikanten hebben in een brief hun zorgen geuit over een „dreigende breuk” in de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). Ze roepen alle voorgangers op de eenheid te bewaren.
Met de vertrouwelijke brief, die het Nederlands Dagblad vrijdag openbaar maakte, willen de predikanten een „breed signaal” laten uitgaan. „Wij merken dat de eenheid van de Christelijke Gereformeerde Kerken onder druk staat en zijn ernstig bezorgd dat de huidige spanningen tot een scheuring leiden”, schrijven ds. J. Bosch, ds. M. Groen, ds. R. Jansen, ds. J. van Langevelde, ds. J. Nutma en ds. P. L. D. Visser.
De CGK zijn met name verdeeld over de vrouw in het ambt. De officiële lijn is dat alleen mannen predikant, ouderling of diaken mogen worden, maar enkele gemeenten hebben inmiddels toch vrouwen in het ambt bevestigd. De generale synode –landelijke vergadering– spreekt later dit jaar over het thema.
De kwestie vrouw en ambt komt niet in de brief aan de orde. Wel zeggen de opstellers de vrijheid van exegese –de uitleg van Bijbelteksten– „onopgeefbaar” te vinden.
Een breuk zal de kerken veel schade berokkenen, benadrukken de predikanten. „En dat in een tijd waarin we elkaar juist zo hard nodig hebben om het christelijk getuigenis krachtig vorm en inhoud te geven. Het op een geloofwaardige wijze gehoor geven aan de missionaire roeping van de kerk is in geding.”
Ze vinden het van „vitaal belang” dat gemeenten elkaar ruimte voor verscheidenheid gunnen. „Geen ruimte die bij Christus weghaalt, maar ruimte waarin je elkaar in wederzijds vertrouwen steunt, om gehoor te kunnen geven aan de roeping om kerk te zijn. Zo zijn we in het verleden ook altijd samen kerk geweest. We erkennen dat dit in deze postchristelijke tijd in de eigen context op onderscheiden manieren gestalte krijgt.”
De briefschrijvers doen een „dringend beroep” om alles in het werk te stellen een weg te vinden om „de geschonken eenheid in Christus te bewaren en waar nodig te herstellen.”
Volgens de predikanten draait het om de vraag: „Hoe kunnen we in Zijn liefde kerk van Christus zijn en trouw getuigen van de hoop die in ons is, vanuit het ernstige én vreugdevolle besef dat we samen kerk zijn, totdat Hij komt?”
De initiatiefnemers, die vrijdagmorgen geen nadere toelichting wilden geven, roepen alle predikanten en evangelisten in de CGK op de brief te ondertekenen. Dat kan tot maandag. Daarna wordt de brief met een lijst van ondertekenaars naar de generale synode en alle kerkenraden gestuurd.
Het moderamen (bestuur) van de generale synode kon vrijdagmorgen nog geen reactie geven.