Economie

Jaarwinst ING halveert door coronacrisis

ING heeft door de coronacrisis afgelopen jaar ruwweg de helft minder winst gemaakt. Volgens het financiële concern drukten de viruspandemie en de strenge lockdownmaatregen met name op de vraag naar leningen, zowel bij consumenten als bedrijven. Ook moest er veel geld apart gezet worden voor leningen die mogelijk nooit meer worden terugbetaald, al speelde dat laatste wel minder in de laatste maanden van het jaar.

ANP
12 February 2021 07:23Gewijzigd op 12 February 2021 08:53
beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Onder de streep bleef een kleine 2,5 miljard euro over. Een jaar eerder ging nog bijna 4,8 miljard euro winst in de boeken. In het slotkwartaal was de winstval minder groot, met een afname van dik 17 procent tot 727 miljoen euro. In deze periode hoefde er relatief gezien veel minder geld naar de stroppenpot.

Topman Steven van Rijswijk is ondanks alles tevreden met de resultaten. Hij wijst erop dat de bank er wereldwijd wel meer klanten bij kreeg. Ook bleef ING volgens hem een „gezonde vraag” naar hypotheken zien. En ING profiteerde van de toegenomen activiteit van beleggers, wat extra inkomsten opleverde. Juist in deze tijd met lage rentes kan het interessant zijn om je geld niet op een spaarrekening te zetten, maar te gaan beleggen.

De spaarrente is al lang erg laag. Maar of kleine spaarders, met minder dan een ton op hun rekening, binnenkort ook te maken zullen krijgen met een negatieve rente, kan Van Rijswijk niet zeggen. Hij bevestigde wel dat het onwenselijk zou zijn als kleine spaarders rente moeten gaan betalen over hun spaargeld, iets wat rivalen Rabobank en ABN AMRO eerder deze week ook al hebben aangegeven.

Het financiële concern schrapte enkele maanden terug nog ongeveer duizend banen bij de zakenbank en de activiteiten voor consumenten in het buitenland. Die ingreep was onder meer nodig vanwege het tegenvallende economische klimaat. Vakbonden vreesden direct dat er ook honderden banen in Nederland verloren zouden gaan, maar hoe de reorganisatie hier precies uitpakt moet nog steeds worden besloten. ING is hierover volgens Van Rijswijk nog met de ondernemingsraad in gesprek.

Wanneer Nederland precies uit de coronacrisis komt, is nog lastig te voorspellen. Tot nu toe heeft ING al voor meer dan 19 miljard euro aan betalingsuitstel gegeven aan klanten om ze door deze moeilijke periode te helpen. De bank schat in dat er in de tweede helft van dit jaar weer sprake zal zijn van economisch herstel. Dan zullen de resultaten van de bank waarschijnlijk ook weer verbeteren.

Voorlopig hoeft ING niet harder in te grijpen maar de bestuursvoorzitter wijst erop dat het concern voortdurend kijkt of het nodig is om de organisatie aan te passen. Afgelopen jaren zijn er in de bankenwereld al veel banen verdwenen, onder meer omdat bankieren steeds meer digitaal gaat. Die digitalisering is volgens Van Rijswijk een voortdurende trend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer