Kerk & religie
„BasiC zoekt met jongeren naar de kern”

Jongeren hunkeren naar echtheid, waarheid en leven, weten de initiatiefnemers van jongerencommunity BasiC. Dit platform wil daaraan tegemoetkomen.

Marjolein Hooydonk. beeld BasiC
Marjolein Hooydonk. beeld BasiC

Niet zonder reden slaat de ”C” in BasiC op ”Core”, de kern van het leven. Maar ook op Christus, de Levende. Het team achter BasiC bestaat uit jongerenwerkers, schrijvers en videomakers. Projectleider is Marjolein Hooydonk.

Wat ging aan BasiC vooraf?

„Bij het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ) van de Christelijke Gereformeerde Kerken, waar het in oktober opgerichte BasiC uit voortkomt, merkten we dat in de gereformeerde gezindte de groep rand- en buitenkerkelijke jongeren, die zich vervreemd voelt van de kerk, steeds groter wordt. We vroegen ons af: Hoe kunnen we hen bereiken? Daarom zijn we, samen met interkerkelijke stuurgroepen, het RD, Driestar educatief, jongeren, docenten en predikanten het project Trendwatcher begonnen. Dit kent een tak voor opvoeders en een tak voor jongeren: BasiC. Gewerkt wordt aan een Interkerkelijk KennisCentrum voor kinder- en jongerenwerk vanuit de kerk, waaraan diverse labels hangen. Trendwatcher valt straks onder het jongerenlabel.”

Wat is jullie voornaamste doel?

„Jongeren bevragen op de positie die ze als christen innemen in de wereld. We proberen inzicht te geven in de invloed van de hedendaagse culturele maalstroom, om zo een kritische houding te stimuleren. We zoeken aanknopingspunten om hen in verbinding met het Evangelie te brengen. Net zoals Paulus dat deed op de Areopagus. Bij jongeren bespeuren we een diepe hunkering naar waarheid en echtheid. Maar het is wel de toon die de muziek maakt. Goedkope, voorgekauwde antwoorden stoten alleen maar af. Existentiële verhalen en denkprikkels werken beter. Ons diepste verlangen is dat jongeren zicht krijgen op de Heere Jezus en vanuit Zijn Geest leren kijken en handelen.”

Hoe willen jullie hen bereiken?

„Vooral via onze website en sociale media. Daarop bevinden jongeren zich momenteel volop. Maar we willen ook direct met hen in contact komen, door workshops op scholen of tijdens catechisatie. Door corona is dit laatste nu niet mogelijk en zijn we vooral aangewezen op sociale media. We worden geholpen door een groep ”meedenkers” die in nauw contact staan met jongeren of zelf jongere zijn. Het is de bedoeling dat jongeren niet om BasiC heen kunnen.”

Welke vragen hebben jongeren?

„Diepe levensvragen. Wat is de waarheid? Waarom zijn er kerkelijke verschillen? Bestaat God wel? Verder vragen over relaties en seksualiteit, over de schepping en het wereldgebeuren. Door de lockdown ervaren ze ook eenzaamheid en neerslachtigheid.”

Stellen ze die vragen thuis niet?

„Veel jongeren bespreken heel persoonlijke vragen en problemen liever niet met hun ouders. Ze bespeuren bij hen te weinig ruimte om voor de dag te komen met „Bestaat God eigenlijk wel?” of „Ik geloof niet meer.” Ook in hun vriendengroep is die ruimte er meestal niet. Bij BasiC durven ze wel aan te kloppen. We weten dat ze aan alle kanten worden beïnvloed door influencers, sterren en moderne media. Wij proberen een christelijk geluid te laten horen om zo jongeren ook te ”beïnvloeden”.

Is er iets van oogst zichtbaar?

„We krijgen geregeld positieve reacties, bijvoorbeeld dat ze aan het denken zijn gezet over het christelijk geloof. Een meisje dat zonder Bijbel opgroeide, zei na het lezen van een van onze blogs: „Ik mis wat in mijn leven.” Ze heeft een Bijbel gekocht, maar zit natuurlijk nog met heel veel vragen. Wij geloven dat ”tot geloof komen”, wedergeboorte, een wonder is, iets bovennatuurlijks. De Heilige Geest gebruikt middelen om jongeren tot Christus te brengen. Denk aan de kerk, het gezin en scholen. Ons verlangen en gebed is dat BasiC daarin een schakeltje mag zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer