De internationale gemeenschap heeft bezorgd gereageerd op de staatsgreep in Myanmar. De Europese Unie, de Verenigde Staten en andere landen hebben het leger van Myanmar opgeroepen hun gevangenen vrij te laten.
„Ik veroordeel de coup in Myanmar met kracht”, schreef EU-president Charles Michel op Twitter. Buitenlandchef Josep Borrell van de EU reageerde ook via die berichtensite. Hij zei dat het volk van Myanmar democratie wil. „De EU staat aan hun zijde.”
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken riep de militairen op de uitslag van de verkiezingen in november te respecteren. Toen won de partij van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, die nu is opgepakt door het leger.
President Joe Biden is over de arrestaties ingelicht. De Amerikaanse regering zegt actie te ondernemen als de arrestanten niet vrij worden gelaten. „De VS zullen actie ondernemen als de verantwoordelijken deze stappen niet terugdraaien”, staat in een verklaring van het Witte Huis.
Het Verenigd Koninkrijk uitte eveneens kritiek op het optreden van het leger in de voormalige Britse kolonie Birma. „Ik veroordeel de coup en de onwettige detentie van burgers, onder wie Aung San Suu Kyi”, liet premier Boris Johnson weten.
De Verenigde Naties kwamen met een vergelijkbare boodschap. De woordvoerder van VN-topman António Guterres sprak over een „grote klap voor de democratische hervormingen” in het land in Zuidoost-Azië. Hij veroordeelde de arrestatie van Suu Kyi en andere leiders door de leger.
Ook landen in de regio volgen de situatie in Myanmar op de voet. Het grote buurland China sprak de hoop uit dat de partijen in Myanmar er onderling uitkomen, zodat de „politieke en sociale stabiliteit” beschermd kunnen worden. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken stelde dat het probeert een beter beeld te krijgen van de situatie.
Australië zegt erg bezorgd te zijn over de berichtgeving rondom de situatie. „We roepen het leger op de wet te volgen, geschillen op een wettige manier op te lossen en iedereen die onrechtmatig is opgepakt onmiddellijk vrij te laten”, zegt de Australische minister van Buitenlandse Zaken Marise Payne in een verklaring.
Singapore en India liet weten zich grote zorgen te maken. „We vinden dat vastgehouden moet worden aan de rechtsstaat en het democratische proces”, meldt het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken.
Maleisië roept op tot een vreedzame oplossing voor het conflict over de verkiezingen in Myanmar. „Maleisië steunt een voortzetting van de discussie tussen Myanmarese leiders om negatieve gevolgen voor de inwoners en het land Myanmar te voorkomen”, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. „Vooral met het oog op de huidige, lastige situatie rond de Covid-19-pandemie.”