Palestijnen mogen na vijftien jaar weer naar de stembus
De Palestijnse president Mahmud Abbas heeft gezegd dat de Palestijnen weer mogen stemmen. Hoewel hij zelf kandidaat is, zijn veranderingen onafwendbaar.
Abbas keurde de verkiezingen goed na onderhandelingen tussen de partijen Fatah en Hamas. De Palestijnen moeten verschillende keren stemmen.
Op 22 mei kiezen ze een nieuw parlement, de Palestijnse Wetgevende Raad. Op 31 juli gaan de stemlokalen open voor de keuze van een president. Op 31 augustus kunnen de Palestijnen stemmen voor de Palestijnse Nationale Raad. Daarin hebben alle Palestijnen, dus ook die in de diaspora, hun vertegenwoordigers.
In 2005 kozen Palestijnen voor de laatste keer een president en in 2006 een parlement. Hamas werd in 2006 de grootste partij. Palestijnen waren toen de corruptie en incompetentie in Fatah-kringen zat.
Sommige commentatoren zijn sceptisch. Abbas heeft vaker verkiezingen aangekondigd en niet door laten gaan. De ontwikkelingen rond de coronapandemie of de eventuele weigering van Israël de Palestijnen in Oost-Jeruzalem mee te laten doen aan de stembusgang, kunnen als excuus dienen ook deze ronde uit te stellen.
De grote vraag is of er nog meer presidentskandidaten zullen opstaan. Een mogelijke kaper op de kust is Mohammed Dahlan. Hij is bij Abbas in ongenade gevallen en woont in de Verenigde Arabische Emiraten. Hij was commandant van de Palestijnse veiligheidstroepen in Gaza, totdat Hamas daar in 2007 tijdens een staatsgreep de macht overnam.
„Ik hoop dat Dahlan zich kandidaat zal stellen”, zegt Dimitri Diliani, zegsman van de door Dahlan geleide Democratische Factie in Fatah.
Diliani somt een aantal redenen op waarom Abbas het veld moet ruimen: hij is stokoud, maakt korte werkdagen, liet Hamas zich afsplitsen en het onderwijs en de gezondheidszorg in de goot terechtkomen. Dahlan daarentegen, is populair en krijgt dingen voor elkaar. „Tegenover Israël spreekt hij als gelijkwaardige. Hij accepteert niet minder. Dit geeft ons de waardigheid die we hebben verloren gedurende ten minste de laatste negen of tien jaar.”
Opiniepeiler dr. Khalil Shikaki geeft Dahlan slechts 7 procent van de stemmen. Dit lage getal zegt volgens Diliani echter niets. „De vragen worden via de telefoon gesteld. Palestijnen zijn bang om te zeggen dat ze Dahlan steunen. Ze denken namelijk dat ze de veiligheidsdienst aan de lijn hebben.”
Sommige Palestijnen geloven dat Dahlan corrupt is. Bovendien zou hij achter het akkoord tussen de VAE en Israël zitten, dat nadelig voor hen is. Populairder dan Dahlan is Marwan Barghouti. Hij zit echter achter de tralies. Een Israëlische rechtbank veroordeelde hem in 2004 tot vijf keer levenslang voor zijn betrokkenheid bij dodelijke terreuraanslagen.
Hoe dan ook, heeft Abbas met zijn 85 jaar de meeste dienstjaren gehad. De komst van een opvolger –vroeg of laat– is onvermijdelijk. De kans is groot dat Israël hem straks zal missen. Abbas was tegen de gewapende strijd met Israël en hij was bereid een tweestatenoplossing te accepteren.
Abbas heeft gezegd dat nu Trump het veld heeft geruimd, hij weer bereid is naar de onderhandelingstafel terug te keren. Maar president Joe Biden heeft voorlopig de handen vol.