Politiek
ChristenUnie wil 50.000 basisbanen

In plaats van de bijstand moeten er 50.000 zogenoemde basisbanen komen, vindt de ChristenUnie. „De groei van het bruto binnenlands product (bbp) is heiligverklaard, maar levert voor veel mensen nauwelijks iets op.”

Redactie politiek
CU-leider Gert-Jan Segers. beeld ANP, Piroschka van de Wouw
CU-leider Gert-Jan Segers. beeld ANP, Piroschka van de Wouw

Dat staat in een persbericht bij het conceptverkiezingsprogramma van de partij. De ChristenUnie noemt de basisbaan „het sluitstuk van de sociale zekerheid.” Zo’n baan moet er komen voor mensen met een uitkering en weinig kansen op de arbeidsmarkt. Volgens de partij wordt in steden als Amsterdam, Den Haag en Groningen in de vorm van basisbanen al veel waardevol werk gedaan dat anders zou blijven liggen, op scholen, sportvelden en in de zorg.

Economische groei is belangrijk, zegt de ChristenUnie, maar alleen als die bijdraagt aan de samenleving. Volgens de partij profiteerden in de afgelopen veertig jaar vooral bedrijven en de overheid van de economische groei.

De CU wil verder dat het minimumloon, de bijstand en de AOW allemaal met 10 procent omhoog gaan. De partij wil ook dat het verschil in belastingdruk tussen één- en tweeverdieners „fors kleiner” wordt. Verder moet de kinderopvangtoeslag worden afgeschaft. Kinderopvang moet „veel goedkoper” worden en „enkele euro’s per dag” kosten.

De partij stelt verder een investeringsagenda van 50 miljard euro tot 2030 voor. Dat geld moet onder andere worden besteed aan beter en sneller openbaar vervoer, het opknappen van achterstandswijken en versnelling van de energietransitie.

Wat de CU betreft wordt 1 miljard euro uitgetrokken voor de bouw van 80.000 nieuwe woningen voor ouderen in de nieuwe kabinetsperiode. In totaal zouden er ieder jaar 100.000 woningen bij moeten komen.

Ook op het gebied van het klimaat liggen er voorstellen, bijvoorbeeld voor de luchtvaart. „De tijd van ongebreidelde groei is definitief voorbij”, zo staat in het programma. „Het uitgangspunt wordt: zo mogelijk niet reizen, waar dat kan anders reizen (trein) en alleen vliegen als het echt moet.”

De ChristenUnie bracht de afgelopen tijd al tal van plannen naar buiten die ook een plek hebben in het verkiezingsprogramma. Zo pleit de partij voor een geheel nieuw belastingstelsel en zou wat de CU betreft de anticonceptiepil in het basispakket van de zorgverzekering moeten worden opgenomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer