„Niet-effectieve zorg vaker uit het basispakket”
Zorg waarvan de effectiviteit wetenschappelijk onvoldoende is bewezen, zal in de toekomst vaker uit het basispakket verdwijnen. Voorzitter Sjaak Wijma van het Zorginstituut Nederland kondigt dat aan in het AD. Volgens hem lopen de kosten anders te hard op.
Het Zorginstituut stelt ieder jaar het basispakket samen, al moet de minister dat uiteindelijk wel goedkeuren. Ieder jaar komen er vaak weer nieuwe medicijnen en behandelingen in het vergoedingspakket bij. Maar volgens Wijma zal voortaan ook vaker gekeken worden naar wat eruit kan. Voor de helft van de zorg in het pakket ontbreekt volgens hem de wetenschappelijke onderbouwing. „Daarom is het belangrijk dat we gaan uitzoeken en nader beoordelen wat wel werkt en wat niet”, zegt Wijma tegen de krant.
Een van de voorbeelden die Wijma noemt is de slaapcentra die in ziekenhuizen zijn ingericht voor mensen die tijdens het slapen last hebben van ademstops (apneu). „Daar worden veel mensen en middelen aan besteed, maar de wetenschappelijke onderbouwing zou weleens heel krap kunnen zijn”, zegt Wijma. „We betalen nu al gemiddeld 6000 euro per Nederlander aan de zorg. Als we niets doen om de zorgkosten in te dammen, gaan we in 2040 de helft van het belastinggeld betalen aan zorg. Dat is een no go-area.”
Het Zorginstituut heeft maandag een nieuw advies naar buiten gebracht voor minister Van Ark (Medische Zorg) over het basispakket. Daarin pleit het instituut vooralsnog alleen voor een uitbreiding met twee geneesmiddelen tegen borstkanker en tegen depressie.