GGiN krijgen deputaatschap zending en evangelisatie
De Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) krijgen een deputaatschap voor zending en evangelisatie. Het gaat onder andere zendelingen en zendingswerkers werven en begeleiden. Dat is woensdag besloten op de synode van de GGiN.
In eerste instantie zal het nieuwe deputaatschap zich vooral richten op zending en dus Woordverkondiging. Het gaat zendingsgebieden identificeren en ontwikkelen. Mochten er in de toekomst zendelingen worden uitgezonden, dan zullen die door het curatorium moeten worden toegelaten en op de Theologische School worden opgeleid.
De synode volgde het advies op van de commissie zending en evangelisatie om het werk van de Stichting Bethlehem in Zuid-Afrika onder toezicht te brengen van het nieuwe deputaatschap. De stichting evangeliseert, verspreidt Bijbels en verleent materiële hulp. De stichting is gestart door ds. J. Weststrate en zijn vrouw.
Het is niet de bedoeling dat de huidige financiële steun vanuit het kerkverband aan de interkerkelijke stichting Mbuma Zending afneemt door de aandacht voor de stichting Bethlehem. Daarom zal het nieuwe deputaatschap regelmatig overleg voeren met het bestuur van stichting Mbuma Zending om ook dit werk onder de aandacht van de plaatselijke gemeenten te brengen. Als er bijvoorbeeld een collecte voor het deputaatschap wordt gehouden, kan dit de opbrengst verdelen onder beide stichtingen.
Deputaatschap opvoeding
Een ander nieuw deputaatschap waar de synode akkoord mee ging is dat van opvoeding, onderwijs en catechese. Dit vervangt het huidige deputaatschap moderne media. Het nieuwe orgaan zal maatschappelijke ontwikkelingen duiden door het uitbrengen van concrete handvatten voor kerkenraden, gezinnen en scholen. Het gaan dan om bewustwording, gewetensvorming, toerusting en coaching van opvoeders. Ds. J. A. Weststrate (Elspeet) benadrukte de urgentie van dit nieuwe deputaatschap en vroeg zich af of het niet beter is om met vaste krachten te gaan werken in plaats van met vrijwilligers.
Een derde nieuw deputaatschap is ontstaan omdat de commissie voor overleg met het deputaatschap kerkelijke eenheid (DKE) van de Gereformeerde Gemeenten ook een deputaatschap wordt. Jaarlijks is er een vergadering van beide overlegorganen. Er is onder andere gesproken over een recensie in De Saambinder van een boek van ds. C. Harinck, ”Gods beloften in het persoonlijk leven”.
Zorgen over SGP
Het deputaatschap kerk en overheid heeft de SGP gefeliciteerd met het 100-jarig bestaan. „Het is nog een groot voorrecht te achten (en op wereldschaal uniek) dat we in ons land al 100 jaar een partij mogen hebben die politiek wil beoefenen, gebaseerd op de Bijbelse beginselen”, zo schrijven de deputaten in hun rapport. „Tegelijkertijd hebben we ook onze zorgen geuit over diverse ontwikkelingen in de partij, zoals het toenemende enthousiasme van SGP-ers over vrouwelijke raadsleden, de soms gelaten reactie op bijvoorbeeld de zondagsopenstelling van winkels en de veranderde visie op godsdienstvrijheid.”
Het deputaatschap algemene kerkelijke zaken heeft een werkgroep ingesteld die onderzoekt aan welke eisen kerkelijke procedures behoren te voldoen en welke artikelen van de Dordtse Kerkorde momenteel niet meer van toepassing zijn. Deze werkgroep heeft hierover contact gezocht met het deputaatschap kerkrecht van de Gereformeerde Gemeenten en zal dit ook doen met de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland. De bedoeling is om zich gezamenlijk te bezinnen op de bestaande kerkordelijke regels en overeenstemming te vinden als het gaat om eventuele aanpassing daarvan.
Het kerkelijk bureau dat 1 maart vorig jaar is geopend in Opheusden, voorziet in een behoefte, concludeert het deputaatschap kerkelijke dienstverlening. Het bureau in Opheusden ondersteunt de kerkelijke gemeenten, deputaatschappen, classes, synode, predikanten en student. Sinds de Dr. C. Steenblokbibliotheek is ondergebracht in het kerkelijk bureau is er aanzienlijk meer gebruik van gemaakt. Het deputaatschap is van plan deze herfst een bundel uit te brengen met daarin 40 artikelen uit de rubriek Terzijde in De Wachter Sions, geschreven door L. M. P. Scholten.
Verslag uit Canada en Zuid-Afrika
Ds. A. Geuze, predikant van de Reformed Congregation in North America (RCNA) in Chilliwack, deed verslag van de gemeenten van dit kerkverband. In de gemeenten van Chilliwack (British Columbia) en Otterville (Ontario) is sprake van sterke interne groei.
Ook de gemeente van Monarch (Alberta) groeit, vooral omdat leden van een groep in Zuid-Manitoba (Canada) sinds kort lid zijn van de gemeente.
De gemeente Prospect Park (VS) wordt juist steeds kleiner. De laatste keer dat ds. Geuze er voorging, zaten er inclusief de kerkenraad nog maar tien mensen in de kerk.
Ds. Weststrate deed verslag van het reilen en zeilen van zijn vorige gemeente in Pretoria (Zuid-Afrika). Hij heeft van zijn huidige gemeente in Elspeet de vrijheid gekregen om acht weken per jaar in Zuid-Afrika door te brengen. Dit ook om het werk voor Stichting Bethlehem te verrichten.
Volgende week vertrekt de Elspeetse predikant naar Zuid-Afrika, vooral om daar in enkele evangelisatiediensten voor te gaan.