Jaap Jan Baak, een tandarts die kinderen weer laat lachen
Jaap Jan Baak (28) uit Meteren wil niet alleen mooie vullingen maken. Hij is er voor zijn patiënten. Vooral ook voor hen die met angst en beven op de stoel plaatsnemen. Het verhaal van een jonge tandarts die zijn werk met overgave doet.
„Als klein jongetje vond ik het al razend interessant om naar de tandarts te gaan. Lang heb ik gedacht dat dit beroep buiten mijn bereik zou liggen. Op de basisschool was ik, mede door mijn dyslexie, zeker geen uitblinker. Pas op de middelbare school bleek ik toch goed mee te kunnen komen op het vwo. Toen kwam tandarts worden opeens dichtbij.
Even heb ik nog de gedachte gehad om diergeneeskunde te gaan studeren. Maar verder is het nooit een vraag voor me geweest wat ik wilde worden. In de tweede klas van het voortgezet onderwijs stond het al op mijn beroepsoriëntatieformulier: tandarts.
Waarom? Allereerst omdat ik het mooi vind om met mensen te werken en daarnaast omdat ik technisch hoogwaardig bezig wil zijn. En je ziet direct resultaat als je in een mond hebt gewerkt. Of je nu iets esthetisch verfraait of een ontsteking oplost; het zijn projecten die je direct afrondt.
Het contact met patiënten die je hulp nodig hebben, is prachtig. Voor hén doe ik dit werk. Om hun mond gezond en functioneel te maken en te houden. En dan maakt het me niet uit of iemand bang, onverschillig, heel jong of juist heel oud is. Of extreme kokhalsneigingen heeft.
Krijsend
Er zijn tandartsen die bepaalde groepen patiënten niet graag behandelen. Zoals mensen in de laatste levensjaren. De gedachte is dat het gebit niet meer zo lang meer mee hoeft te gaan. Dat vind ik vreemd. Ook al zou je van familieleden horen dat een oude patiënt niet lang meer te leven heeft, dan nog verdient de mond goede zorg. En wie zegt dat hij of zij inderdaad snel overlijdt? Ik zie het als mijn plicht om zulke mensen te helpen, ook al kost dat tijd en geduld.
Aan de andere kant heb je de kinderen. Ze komen soms huilend en krijsend binnen. Geduld hebben en niet opdringen; prachtig vind ik dat. Het geeft me enorm veel voldoening als ik diezelfde kinderen drie jaar later lachend in de stoel zie liggen. Dan heb ik mijn werk goed gedaan.
Mijn werk is meer dan alleen mijn plicht doen. Ik heb er gewoon veel plezier in. Is het bezieling? Nou, dat klinkt wat beladen vind ik. Gepassioneerd is misschien een beter woord. Ik haal energie uit tevreden patiënten.
Kijk, ons werk is niet het populairste. Zo’n 40 procent van de mensen is bang voor de tandarts. Het is mijn taak om te laten zien dat ik er voor hen ben. Daarnaast maak ik afspraken met patiënten. Als ze willen dat ik stop, stop ik ook, onafhankelijk waar ik mee bezig ben. Dat kan betekenen dat ik langer werk heb, maar vertrouwen vind ik belangrijker dan een perfect resultaat.
Mijn inkomen is sterk gerelateerd aan de omzet. Hoe meer ik werk, hoe hoger mijn salaris. Dat is gevaarlijk. Daarom hebben mijn vrouw en ik afspraken gemaakt. Ik werk maximaal vier dagen. Heel bewust, om niet in die valkuil van overwerk te vallen en om mijn lichaam niet te veel te belasten. Daarnaast is de tandartsenwereld heel materialistisch. Er gaat veel geld in om. Dure auto’s, grote huizen. Het is belangrijk om daar als belijdend christenen niet in mee te gaan en om eerlijk en betrouwbaar te zijn.
Wortelkanaalbehandeling
Daar is meer voor nodig dan een afspraak, dat realiseer ik me ook. Het gaat erom dat de verhoudingen kloppen. Boven alles staat God, dan komt mijn gezin en dan pas het werk. Als in die verhoudingen geen ‘bezieling’ ligt, gaat het op het werk alsnog mis.
Ik ben nu ruim drieënhalf jaar tandarts en sta nog aan het begin van mijn loopbaan. Toch hoop ik dat ik over dertig jaar nog altijd met evenveel plezier een vulling maak of een wortelkanaalbehandeling doe. Natuurlijk wil ik groeien en nieuwe technieken uitproberen. Maar de kunst is om ook uit eenvoudig werk voldoening te halen.”
Loopbaan tandarts Baak
Na de basisschool in Kesteren en Opheusden gaat Jaap Jan Baak naar de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem. Daar doet hij het vwo met een bètaprofiel. Nog tijdens zijn middelbareschooltijd meldt hij zich aan voor de decentrale selectie van de opleiding tandheelkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Na zijn vwo-examen kan hij direct starten met de opleiding tandheelkunde. In 2014 studeert Baak af en start hij als tandarts bij tandartspraktijk De Watertoren in Meerkerk. Samen met vier andere tandartsen, een mondhygiëniste en dertien assistentes behandelt hij 8000 patiënten.