„Beoordeel homeopathische middelen net zo als reguliere medicijnen”
De Europese wetenschappelijke adviesraad Easac wil dat aan homeopathische geneesmiddelen dezelfde toelatingseisen worden gesteld als aan reguliere medicijnen.
Dat blijkt uit een woensdag uitgebracht document van de in de Duitse stad Halle gevestigde organisatie.
De Easac stelt dat „er weliswaar een mogelijk een placebo-effect kan zijn bij patiënten die homeopathische middelen gebruiken, maar dat voldoende reproduceerbaar bewijs ontbreekt dat homeopathische medicijnen beter werken dan neppreparaten.”
Tegelijk heeft de organisatie zorgen over de veiligheid van homeopathische middelen vanwege „gebrekkige kwaliteitscontrole” bij de bereiding ervan.
Reclame voor homeopatische middelen kan volgens de Easac een bedreiging vormen voor de gezondheid van patiënten als zij daardoor afzien van het gebruik van geregistreerde reguliere medicijnen waarvan de werking wel is vastgesteld in wetenschappelijke studies.
De organisatie bepleit de komst van regelgeving die is gebaseerd op verifieerbare en objectieve bewijsvoering omtrent de effectiviteit, veiligheid en kwaliteit van homeopathische geneesmiddelen bij mensen en dieren. „Als dat ontbreekt zou zo’n product niet mogen worden goedgekeurd of toegelaten”, aldus de Easac.
Registratie
In Nederland worden homeopathische medicijnen geregistreerd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). „Daarbij kijken we naar veiligheid en werkzaamheid”, aldus een woordvoerder. Op de etiketten van de toegelaten medicijnen staat in Nederland, in tegenstelling tot andere landen, echter niet vermeld voor welke aandoeningen het middel is bedoeld.
In de Volkskrant stelt Thomas Dorlo, klinisch farmacoloog aan het Nederlands Kanker Instituut en bestuurslid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, dat het gaat om een belangrijk advies. „In heel Europa is er kritiek op de positie van de homeopathie.”
Homeopathisch arts Frans Kusse, bestuurslid van de Artsen Vereniging Integrale Geneeskunde, noemt het advies van de Easac eenzijdig. „De organisatie baseert zich alleen op studies met een negatieve uitkomst. Er is echter wel degelijk bewijs dat homeopathie werkt.”
De Easac voorziet Europese beleidsmakers van wetenschappelijk onderzoek van advies. Bij de raad is ook de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) aangesloten.