Kerk & religie

Kerkproeverij: „Ga je mee naar de kerk?” als gewone vraag

Het begon in Engeland als campagne om mensen die ooit kerklid waren terug te krijgen in de kerkbanken. Inmiddels is Back to Church ook in Amerika een begrip. Zaterdag en zondag vindt in Nederland naar dit voorbeeld de eerste Kerkproeverij plaats.

Reinald Molenaar
8 September 2017 10:02Gewijzigd op 17 November 2020 02:21
Ds. W. Altink. beeld youtube
Ds. W. Altink. beeld youtube

De aftrap vond vorige week vrijdag al plaats rond de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Daar werden mensen op het marktplein voor de kerk uitgenodigd om bij de start van de campagne in de kerk en een stukje taart te komen eten, gebakken door de winnares van het tv-programma Heel Holland Bakt 2016, Annemarie Pronk.

Bedenker van de ”Back to Church Sunday” is de Engelse theoloog Michael Harvey. Zijn motto werd: „Als we mensen mee vragen, dan zullen sommigen nee zeggen en sommigen ja, maar als we niemand uitnodigen dan zal het antwoord altijd nee zijn!”

Ds. W. Altink, voorzitter van de ”kerngroep Kerkproeverij”, legt uit wat de Nederlandse campagne Kerkproeverij inhoudt.

Wie organiseren de Kerkproeverij?

„De Evangelische Omroep, de Raad van Kerken en MissieNederland. Verder zijn naast de achttien kerken binnen de raad de Nederlands Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Christelijke Gereformeerde Kerken aangehaakt.”

Vorige week werd bekend dat er 350 lokale kerken meedoen. Hoeveel zijn dat er inmiddels?

„Nu zijn het er ruim 400. Kerken kunnen zich nog steeds aanmelden, maar ik neem aan dat het wel bij dit aantal blijft.”

Heeft u enig idee hoeveel mensen door de Kerkproeverij in de benen komen?

„Ik heb geen idee. Het is lastig om daar vooraf iets over te zeggen.”

Hoe is het idee van een Kerkproeverij in Nederland ontstaan?

„De betrokken partijen stelden zichzelf anderhalf jaar geleden de vragen: Hoe zijn we missionair bezig? Wat doen we als kerken naar buiten toe? Nadat iemand vertelde over Back to Church kwam als vanzelf het idee op om dit naar Nederland te halen.”

Back to Church is oorspronkelijk bedoeld om mensen terug in de kerk te krijgen. Is dat ook de bedoeling van de Kerkproeverij?

„Het gaat ons er niet om zieltjes te winnen. Daarom vonden we de naam Back to Church –terug naar de kerk– ook te beperkend. We willen ook mensen bereiken die misschien voor het eerst kennismaken met de kerk. We kozen daarom voor ”Kerkproeverij”. De meeste deelnemende kerken reageerden enthousiast op deze naam.”

De Kerkproeverij duurt twee dagen. Waarom?

„Om de sabbat vierende christenen en rooms-katholieke parochies die een mis op zaterdagavond houden tegemoet te komen.”

Staan er speciale activiteiten gepland?

„Het is het idee dat de kerken het eigen karakter van hun diensten bewaren. Het gaat om het proeven, om te zien wat er nu gebeurt in een kerk. Gemeenten doen er dus goed aan niet te veel af te wijken van een reguliere dienst.”

Komen mensen na een eerste proeverij weer terug naar de kerk, denkt u?

„De ervaring in het buitenland leert ons dat iets minder dan 20 procent van alle bezoekers op een bepaalde manier betrokken raakt bij de kerk. Dit hoeft niet te betekenen dat zij trouwe kerkgangers worden, het kan ook gaan om contacten die ontstaan of om betrokkenheid op een bepaald project. Misschien is de Kerkproeverij nog wel belangrijker voor de kerkganger zelf dan voor degene die uitgenodigd wordt om mee te gaan. Zij kunnen namelijk heel beschroomd zijn om iemand mee naar de kerk te vragen. Die schroom hopen we met de Kerkproeverij op te heffen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer