Politiek

Kritiek CU en SGP op abortusplan Ploumen

Het idee van minister Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) om een antiabortusmaatregel van de Amerikaanse president Trump teniet te doen, stuit op verzet van ChristenUnie en SGP. „Ronduit een slecht plan van onze bewindsvrouw.”

Redactie politiek
24 January 2017 18:11Gewijzigd op 17 November 2020 00:29
Ploumen. beeld ANP
Ploumen. beeld ANP

Een van de eerste maatregelen van de nieuwe Amerikaanse president Trump is dat hij maandag de financiering schrapte van organisaties die in arme landen helpen bij gezinsplanning en abortus. Daardoor valt er bij deze organisaties een gat van zo’n 600 miljoen dollar.

Minister Ploumen is daarover ontzet, zo liet zij dinsdag weten, en is daarom een initiatief gestart om een nieuw internationaal fonds op te richten dat deze organisaties moet gaan compenseren. „We willen dat vrouwen zo veel mogelijk toegang houden tot hun rechten”, aldus de bewindsvrouw.

Vooral vrouwen in Afrika zullen volgens haar de gevolgen van het besluit in Washington voelen. „Het verbieden van abortus leidt niet tot minder abortussen. Het leidt tot meer onverantwoorde praktijken in achterafkamertjes en tot meer moedersterfte.”

De beslissing van de Amerikanen betekent niet alleen dat vrouwen in arme landen minder toegang krijgen tot veilige abortussen, maar ook komen zaken als kraamhulp, seksuele voorlichting en voorbehoedsmiddelen minder beschikbaar, zegt Ploumen.

Zij is daarom in gesprek gegaan met een brede coalitie van landen, bedrijven en organisaties om het fonds op te zetten. Deze week gaat ze bellen met collega’s in Latijns-Amerika en Europa om voor haar plan steun te verwerven.

Hoeveel geld er in het fonds zal komen, durft Ploumen nog niet te zeggen. Zij erkent dat het ophalen van maar liefst 600 miljoen dollar „een heel grote stap” is.

SGP-Kamerlid Dijkgraaf vindt het plan van de minister „ronduit slecht.” Ploumen zou, vindt hij, meer moeten kijken naar „hoe je aankomende moeders nu echt helpt, in plaats van een nepoplossing als abortus zo te stimuleren.”

De SGP zal alle middelen aangrijpen om dit initiatief te beletten. „We hebben als Kamer niet voor niets een budgetrecht. De minister kan dit echt niet doen zonder het parlement. Wat Ploumen precies wil en hoe serieus we dit plan moeten nemen, is overigens nog niet geheel duidelijk, want de Kamer heeft er nog geen brief over ontvangen. Daarom overwegen we om als eerste stap er schriftelijke vragen over te stellen.”

CU-Kamerlid Voordewind heeft, zegt hij, zulke vragen al klaarliggen. „Als Ploumen de krachten wil bundelen om tot een betere zorg voor moeder en kind te komen in landen waarin daaraan gebrek is, dan is dat prima. Maar dit mag niet ten koste gaan van het ongeboren leven. Het mag absoluut geen abortusfonds worden.” Voordewind is vaak in dit soort landen geweest. „Wat mij tijdens een bezoek aan Ethiopië opviel, is dat abortus daar bij wet verboden is, maar dat Nederland toch financiële steun geeft aan clubs die daar abortussen uitvoeren. Dat vind ik stuitend. Dan zeg ik: zet nu toch vooral in op preventie. En als het om verkrachting gaat, probeer dan in die landen de rechtstaat te versterken. Maar blijf weg bij die eenzijdige focus op abortus.”

Meer over
Actuele dossiers

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer