Elke herfst zijn het hoogtepunten voor de interieurliefhebbers, ontwerpers en winkeliers: de woon- en designbeurzen. Dit jaar ook, maar dan helemaal online.
Een kop thee met honing naast de laptop, een kaarsje aan (bij guur herfstweer mag dat). Het is 1 oktober en ik zit om klokslag elf uur klaar voor de livestream van de opening van de vt wonen&design beurs. Normaal gesproken zou ik een van deze dagen rond hebben gelopen op het beursterrein, al mijn zintuigen gespitst, op zoek naar de nieuwe trends, leuke merken en nieuwe ontwerpen. Ik ben benieuwd of de online versie van de beurs me net zoveel inspiratie geeft.
Iedereen moet in deze tijd creatief zijn met het organiseren van evenementen. De beurs is verlengd: de eerste tien dagen van oktober zijn er livestreams, adviesgesprekken en binnenkijkers voor de mensen die de online beurs bezoeken. Naast de programmaonderdelen die live plaatsvinden, staat de speciaal opgezette website boordevol met inspiratie. Deze website (waar je ook de livestreams terug kunt kijken) blijft de hele maand beschikbaar.
Dichterbij
De online opzet zorgt ervoor dat de beurs dichterbij komt: het is makkelijker om een paar sessies bij te kunnen wonen, je kunt op elk moment van de dag de website bekijken om inspiratie op te doen, en het boeken van een één op één advies-sessie met een stylist was nog nooit zo makkelijk. Tijdens de livestreams kun je reageren en vragen stellen in de chat, zodat het geheel veel weg heeft van een online college.
De aftrap van de beurs wordt gefilmd bij een van de grote sponsoren: interieurwinkel Eijerkamp in Zutphen. Anneke van Dijk van DPG Media (het mediabedrijf achter vt wonen) heet de bezoekers welkom en geeft een korte introductie. Daarna volgt een rondleiding door het pop-up trendhuis van dit jaar, dat opgesteld is bij Eijerkamp, en daar ook voor klanten te bezichtigen is.
Fietje Bruijn is de stylist achter het trendhuis, dit seizoen. Het ‘huis’ is altijd een van de hoogtepunten van de beurs: het geeft een mooi beeld van de trends van het aankomende seizoen, en hoe die nieuwe dingen geïntegreerd kunnen worden in een woning.
Dit keer staat het trendhuis helemaal in het teken van Japandi: een combinatie tussen Japans en Scandinavisch design. Scandinavisch design staat vooral bekend om de lichte kleuren en ruimtelijke opzet. Japans design vooral om de afgeronde vormen en de natuurlijke materialen, maar ook om het zogenoemde wabi-sabi: het onaffe, het imperfecte. Deze twee stijlen passen heel mooi bij elkaar en vormen een interessant en fris geheel.
Het trendhuis bestaat uit een keuken, woonkamer, slaapkamer en badkamer. De keuken is opgebouwd uit twee metalen modules, heel basic en rustig. Boven de keuken is een grote stellingkast opgebouwd voor het servies, met marmeren tegels op de achtergrond. Bruijn: „Omdat die basis zo basic is gehouden en rustig, kun je flink uitpakken met de achterwand.”
In de woonkamer zijn de trends heel duidelijk terug te zien: een ronde bank, een salontafel met afgeronde hoeken, een vloerkleed met een organische vorm: passend bij de Japanse stijl. De bank is van een zacht materiaal gemaakt, een soort teddy, en de kussen en plaids zijn ook erg knuffelbaar, wat weer erg goed past bij de Scandinavische stijl. Ook het kleurenpalet ademt Scandinavië: licht, natuurlijk, rustig. De losstaande bank is nieuw: de meeste mensen zijn gewend hun bank tegen een muur te zetten. „Juist deze ronde vorm lokt mensen uit hun bank vrij in de ruimte te zetten”, zegt Bruijn tijdens de vraag- en antwoordsessie na de rondleiding.
Wandbekleding
Waar in de keuken marmeren tegels de wand sieren, is ook in de woonkamer gekozen voor een bijzondere wandbekleding: een strakke, grafische tegelwand aan de ene kant, en een betonlook behang aan de andere kant - een behang dat terugkomt in de slaapkamer. De rest van de slaapkamer is heel rustig gehouden: een zachte vloer, rustige en neutrale kleuren: een plek om echt tot rust te komen, dus.
Het pop-up huis heeft ook een boudoir: een kleine tafel met wat spiegels erboven, als een soort kaptafel. Deze ruimte is erg donker, wat het heel knus maakt. Hier komen ook de afgeronde hoeken en organische vormen weer terug: de spiegels zitten ergens tussen rond en ovaal in. Het kleine tafeltje is van donker hout, wat weer heel Japans is.
Leer
Dan is er nog de badkamer, die ook heel rustig is ingericht. Het bad staat vrij, net als de bank in de woonkamer, wat de badkamer een ruimtelijke uitstraling geeft. Wat het bad bijzonder maakt en een Scandinavisch tintje geeft is het materiaal waarvan het gemaakt is: beton en hout.
De kuip zelf is van beton, maar daarbovenop is een rand gemaakt van licht hout. De vloertegels zijn van keramiek, en verder zijn zoveel mogelijk natuurlijke materialen gebruikt: riet, hout, en leer. Dat leer zit op een plek waar je het niet zo snel zou verwachten. In de chat bij de rondleiding klinkt verbazing. Kan dat wel, leer op een badkamermuur? Bruijn: „We hebben het bij de styling nagevraagd, en het kan inderdaad tegen vocht - al moet je geen bommetje doen in het bad.”
Wat door het hele huis heen opvalt is de rust. Zeker in deze hectische tijden is het duidelijk dan thuis vooral een plek moet zijn om tot rust te komen, om niet afgeleid te worden door rommel of onnodige accessoires. Wat ook opvalt zijn de zachte vormen, materialen en kleuren: het kleurenpalet is beperkt tot zachte pastelkleuren, vooral in poeder- en aardetinten.
De hoeveelheid planten in het huis is aanzienlijk afgenomen ten opzichte van de trends van afgelopen seizoenen: het groen in het pop-up huis is beperkt tot een kleine binnentuin, maar geen jungle meer in huis, dus.
Na een paar uur rondneuzen op de online beurs ben ik helemaal up to date en -belangrijker nog- geïnspireerd. En ik heb er niet eens uren voor hoeven reizen: het kon gewoon vanaf mijn eigen bureaustoel. Een aanrader dus, die online beurs.
Tips van stylist Liza Wassenaar:
Hoe creëer je rust in huis, zonder dat het saai of kleurloos wordt? Vt wonen-stylist Liza Wassenaar geeft tips.
- Behang is terug van weggeweest. Een bijzondere structuur op de muur zorgt dat een anders nogal basic huis een extra dimensie krijgt.
- Een rustig interieur betekent niet dat kleur buiten moet blijven. In tegenstelling: kleuraccenten maken een ruimte. Tinten die aan de natuur doen denken zorgen voor een vertrouwd en geborgen gevoel, zonder saai te zijn.
- In een rustig interieur kun je experimenteren met unieke vormen. Een tafel met poten die iets weghebben van een omgekeerde tulp, bijvoorbeeld, of een fauteuil met XL poten, dat zie je ook niet elke dag.
- Aaibare materialen passen prachtig in een rustig interieur: een mix van verschillende texturen zorgt voor speelsheid in een neutrale omgeving.