Buitenland
VN: wereld mist alle doelstellingen om de natuur te redden

Landen zullen geen van de doelen halen die ze zichzelf tien jaar geleden hebben gesteld om de natuur te behouden en de vitale soortenrijkdom van de aarde te redden. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd rapport van de Verenigde Naties over biodiversiteit.

ANP/AFP
15 September 2020 17:40Gewijzigd op 16 November 2020 20:22

De impact van de mensheid op de natuurlijke wereld in de afgelopen vijf decennia was ronduit catastrofaal: sinds 1970 is bijna 70 procent van de wilde dieren, vogels en vissen verdwenen, volgens een schatting van het Wereld Natuurfonds deze maand.

Vorig jaar waarschuwde het VN-panel voor biodiversiteit (IPBES) dat een miljoen soorten met uitsterven worden bedreigd omdat door de mens veroorzaakte activiteiten al driekwart van het land op aarde ernstig heeft aangetast.

In 2010 hebben 190 lidstaten van het VN-Verdrag inzake biologische diversiteit zich gecommitteerd aan een strijdplan om de schade aan de natuur tegen 2020 te beperken.

De twintig doelstellingen variëren van het geleidelijk afschaffen van subsidies voor fossiele brandstoffen, het beperken van verlies van leefgebieden tot het beschermen van visbestanden.

Maar in de laatste Global Biodiversity Outlook (GBO), die dinsdag werd gepubliceerd, zei de VN dat niet een van deze doelen zou worden gehaald.

„We zijn momenteel, op een systematische manier, alle niet-menselijke levende wezens aan het uitroeien”, vertelde Anne Larigauderie, secretaris van IPBES.

Vooruitlopend op de Algemene Vergadering van de VN en een cruciaal jaar van diplomatie voor natuur en klimaat, bleek uit de evaluatie dat geen van de biodiversiteitsdoelstellingen volledig zal worden gehaald. „De inspanningen om de klimaatverandering aan te pakken worden daardoor ondermijnd”, concludeerde ze.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer