Binnenland

Islamdebat van start in Rotterdam

In Rotterdam is donderdag de officiële aftrap verricht voor het stadsdebat islam en integratie. Het college wil met een reeks discussies het contact tussen islamieten en andere bevolkingsgroepen in de stad verbeteren.

16 September 2004 14:53Gewijzigd op 14 November 2020 01:38Leestijd 2 minuten

Rotterdam denkt het stadsdebat in 2005 af te sluiten met een internationale conferentie. „Het is een kwestie die niet alleen in deze stad, maar in het Westen op de agenda staat", aldus de zegsvrouw van het Project Sociale Integratie.

Net als wethouder Geluk (Integratie) vindt zij dat de debatten nodig zijn. „Uit oriënterende bijeenkomsten bleek dat moslims geaccepteerd willen worden en deel willen uitmaken van de Rotterdamse samenleving. En niet–moslims willen eigenlijk hetzelfde. Ze willen hun plek erkend krijgen in de veranderde stad."

Volgens Geluk (CDA) is het beeld dat veel Rotterdammers hebben van moslims veranderd door de aanslagen van 11 september 2001. „Er zijn spanningen. Moslims voelen zich achtergesteld, niet begrepen, ook omdat er veel over hen wordt gesproken en niet met hen. Het is tijd dat dit verandert." Burgemeester en wethouders willen bereiken dat Rotterdammers meer begrip voor elkaar krijgen. Er gaat daarom worden gesproken over bijvoorbeeld de positie van de vrouw en imams. In veelzijdig Rotterdam met meer dan 160 nationaliteiten zijn weinig gemeenschappelijke waarden en normen, aldus Geluk, die benadrukt dat „ook de 80.000 moslims in de stad een zeer diverse groep vormen".

„We steken onze nek uit en willen ingewikkelde onderwerpen aansnijden in scherpe, confronterende discussies", stellen burgemeester en wethouders. „Daarbij gaat het over de manier waarop Rotterdamse moslims uiting geven aan hun overtuiging. Niet om de religie zelf."

„Ik ben burgemeester van alle Rotterdammers", benadrukte Opstelten. „Het college is ontvankelijk voor de geluiden in de stad, er zijn gevoeligheden, discussies en onbegrip. Daarom moet je praten over de positie van de islam in onze stad. Wat tot nu toe aan de borreltafel gebeurt, willen we naar buiten krijgen en er structuur aan geven. Maar daarbij moet iedereen wel respect voor elkaar hebben."

Opstelten streeft naar ’een stad in balans’. „Maar burgers spelen daarin een beslissende rol. Zij moeten openstaan voor contacten buiten de eigen groep."

R. Sörensen, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, noemt het debat een lovenswaardige stap in de goede richting. „Maar ik vraag me af of je de moslims die je wilt bereiken, ook bereikt. Ik heb bij de aftrap geen hoofddoek gezien."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer