Kamer: Langer ouderschapsverlof, SGP pleit voor rouwverlof
Het partnerverlof na een geboorte kan volgend jaar van twee naar vijf dagen. Vrijwel de hele Tweede Kamer schaarde zich woensdag tijdens een debat achter het plan, hoewel meerdere partijen liever een nog langer ouderschapsverlof hadden gezien.
De vijf vrije dagen voor de partner van de moeder worden volledig betaald. Vanaf 2020 krijgen werknemers in het eerste halfjaar na de geboorte recht op nog eens vijf weken verlof tegen 70 procent van het loon.
Minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) noemde deze uitbreiding „een grote sprong vooruit.” De Wet invoering extra geboorteverlof (WIEG) is volgens hem goed voor de band tussen ouder en kind en voor de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt.
SGP-Kamerlid Stoffer vond de vijf weken extra verlof een beetje te veel van het goede. In plaats daarvan ziet de SGP liever de invoering van een week rouwverlof voor werknemers. „Het overlijden van een geliefde heeft grote impact. Je hoofd staat er dan niet naar om gewoon door te werken”, zei Stoffer. „Als we het vaderschapsverlof uitbreiden naar twee weken, zitten we op het Europese gemiddelde en houden we daarnaast ook nog ruimte voor een verlofregeling bij rouw. Als je je te veel richt op alleen verlof bij het ”lief”, is er geen financiële ruimte meer voor een verlofregeling bij de verwerking van leed.”
De RMU plaatst vraagtekens bij de bekostiging van deze vijf weken verlof. „Het is beter om via de kindregelingen elk ouderpaar evenveel toeslag te geven, ongeacht of je geboorteverlof opneemt en of je van kinderopvang gebruikmaakt”, zegt RMU-bestuurder Schalk.
Hij is voorstander van meer ouderschapsverlof, maar niet vanuit de motivatie meer vrouwen de arbeidsmarkt op te jagen. „Ouders moeten alle ruimte krijgen om zelf te kiezen hoe zij zorg en arbeid verdelen.”