Binnenland
Uniek voorstel tegen zondagsdwang in Waddinxveen

Tegenhouden kan PCW een wekelijkse koopzondag niet meer. Wél probeert de lokale christelijke partij woensdagavond via een uniek raadsvoorstel te waarborgen dat geen enkele Waddinxveense winkelier of werknemer straks tegen zijn wil op zondag werken moet.

Marcel ten Broeke
11 July 2018 07:52Gewijzigd op 16 November 2020 13:43
beeld ANP
beeld ANP

Maar liefst 28 jaar lang kon de Protestantse Combinatie Waddinxveen –een samenwerkingsverband van SGP, CU en de Hervormde Kiesvereniging HKV– vanuit het college de gemeente vrijwaren van de koopzondag. Maar nu de grootste partij van Waddinxveen (6 van de 21 zetels) samen met het CDA door de nieuwe coalitie buitenspel is gezet, grijpen de overige partijen subiet hun kans. Hoewel de meerderheid van de winkeliers en hun winkelpersoneel er geen behoefte aan heeft, brengen PvdA/GroenLinks, Waddinxveen Weerbaar, D66 en VVD woensdagavond een gewijzigde Winkeltijdenverordening in stemming die de koopzondag in Waddinxveen vrijgeeft: winkels mogen hierdoor straks elke zondagmiddag open.

Mógen, want mensen dwingen tot zondagswerk wil niemand in Waddinxveen. Althans, tijdens de verkiezingsdebatten in het voorjaar schaarden alle fractievoorzitters zich achter de door de VVD geuite wens dat ondernemers de vrijheid moeten houden om te kunnen kiezen voor zondagsrust.

Om te helpen die woorden waar te maken, ontwierp PCW-fractievoorzitter Martijn Kortleven samen met jurist Rudolf van Binsbergen (Wille Donker advocaten) een amendement dat gedwongen zondagswerk ook daadwerkelijk uitsluit. Vanavond wil PCW dit voorstel, dat in de verordening opneemt dat een winkelier niet gedwongen kan worden op zondag zijn deuren te openen noch personeel om op zondag te werken, in stemming brengen. „Dit is voor de coalitiepartijen dé kans om hun verkiezingsbelofte aan inwoners en ondernemers waar te maken”, zegt Kortleven.

Voor zover hij weet, is het amendement nieuw in Nederland. Het kan daarmee ook voor andere gemeenten waar het aantal koopzondagen wordt opgevoerd –en daarmee de druk op winkeliers en winkelpersoneel– soelaas bieden. „Hoewel het amendement in de buurt komt van de grens tussen publiekrecht en privaatrecht, is het in onze ogen juridisch houdbaar. Al weet je dat pas écht als het door de rechter is getoetst.”

Volgens advocaat Van Binsbergen mogen gemeenten voorschriften stellen die dwang tot zondagsopenstelling (zoals sommige Waddinxveense huurcontracten standaard doen) voorkomen. „In de parlementaire geschiedenis van de huidige Winkeltijdenwet is zelfs nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de positie van winkeliers en werknemers die aan de zondag als rustdag hechten. De initiatiefnemers van de wet hebben steeds gezegd dat daarover op lokaal niveau een afweging moet worden gemaakt.”

Dat de Winkeltijdenwet los staat van privaatrechtelijke overeenkomsten tussen verhuurder en winkelier, doet daar volgens hem niets aan af. „Een contractsbepaling kan nietig zijn indien deze in strijd is met wettelijke bepalingen met een dwingend karakter. Daaronder kan ook een bepaling als deze vallen.”

De huidige Arbeidstijdenwet biedt volgens Van Binsbergen minder zekerheid. „Die wet beschermt werknemers tot op zekere hoogte tegen verplichte zondagsarbeid. Hierop zijn echter uitzonderingen mogelijk. Bovendien beschermt deze wet niet de belangen van winkeliers.”

Kortleven hoopt dan ook dat, ondanks alle politieke verschillen in Waddinxveen, partijen het amendement woensdagavond in gezamenlijkheid omarmen. „Als het de coalitie daadwerkelijk ernst is met vrijheid, stemt ze vóór. Anders zijn al hun woorden helaas slechts loze woorden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer