Christoffelpolder lonkt naar wandelaar

Bloemenpracht en rust kenmerken de wandelroute langs de Christoffelpolder op het Zuid-Hollandse Goeree-Overflakkee.

29 June 2018 13:45
De wandelroute onderlangs de Sint Christoffeldijk (l.). op Goeree-Overflakkee voert door weelderig groen. beeld RD
De wandelroute onderlangs de Sint Christoffeldijk (l.). op Goeree-Overflakkee voert door weelderig groen. beeld RD

Het is op deze zonnige voorjaarsmiddag in mei even zoeken naar de parkeerplaats langs de Sint Christoffeldijk –tussen Sommelsdijk en Dirksland– waar de route start. Het plekje ligt verscholen in het weelderige groen.

Opvallend is de stilte. Slechts het fluitconcert van talrijke vogels is hoorbaar, begeleid door het zachte ruisen van de wind door het struikgewas.

Bordjes wijzen wandelaars de route die onderlangs de Christoffeldijk loopt. Op die manier is het landschap vanuit een ander perspectief te bekijken, belooft de folder.

Daar is niets van gelogen. Want wie óp de dijk loopt, kijkt weliswaar uit over de uitgestrekte Christoffelpolder, maar gaat voorbij aan de bloemenpracht onder aan en op de flanken van de dijk.

De bodem op Goeree-Overflakkee is uitermate geschikt voor akkerbouw. Om die reden is er altijd weinig weidegrond op het eiland geweest. Het vee dat er was, graasde meestal op de dijken die ontstonden door inpoldering.

De dijken waren bovendien een goede plek om hout op te telen, dat de boeren konden gebruiken als zogeheten geriefhout –brandhout en gebruikshout– op de boerderij. Tot op de dag van vandaag staan de dijken vol bomen en struiken. In de schaduw ervan groeit een keur aan planten, zoals agrimonie, aardaker, margriet, kraailook, vogelmelk en wilde marjolein.

Het wandelpad voert langs de Christoffeldijk in zuidwestelijke richting naar de Noorddijk. In geen velden of wegen zijn mensen te zien. In de klei zijn enkel de verse sporen zichtbaar van een paard dat hier kennelijk met zijn berijder heeft gelopen.

Opvallender zijn de sporen van een mountainbike, waarbij de vraag is wat de fietser op het wandelpad van gladde en vochtige klei te zoeken had.

Een buizerd zweeft door de strakblauwe lucht, op zoek naar een mals hapje op de grond. In het groezelige water van het slootje aan de rechterkant van het pad kwetteren twee eenden die hun nakroost in allerijl tussen de rietkraag in veiligheid brengen.

Wie zijn oren goed openzet en enigszins thuis is in de vogelwereld, kan in de flora van de dijken allerlei soorten vogels ontdekken. Zangvogels zoals de fitis, de grasmus en de tjiftjaf komen er voor, maar ook de patrijs, de fazant, de buizerd en de sperwer.

De Christoffeldijk gaat iets verderop over in de Noorddijk. Op een betonnen bordje in de grasrijke berm staat de naam ”Kokseweg” te lezen. Het was in vroeger tijden –Sommelsdijk heeft een poosje tot de provincie Zeeland behoord– de weg die de provincies Zeeland en Zuid-Holland van elkaar scheidde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer