Tussen ”lekker in je vel” en ”vel over been”
(Bier)buik of sixpack? Na de vrouw moet nu ook de man er strak en stralend uitzien. Sommigen slaan door, maar het streven naar een fit lijf is op zich natuurlijk prima. Hoe doe je dat? Fitheidshulp anno 2018.
Voor de meesten is de jaarwisseling hét moment om eens stil te staan bij zaken als gewicht, conditie, nicotine en alcohol. De goede voornemens raken echter al snel in het slop en dan? Soms stookt een confronterend momentje het ‘fitheidsvuurtje’ weer even op. Die snelle sprint naar de trein, waarna je nog minuten hijgend en met een rood hoofd in de coupé zit. Of dat voetbalwedstrijdje met je zoon, waarbij je na tien minuten hyperventilerend op de reservebank ploft. Of die naderende zonvakantie, waarbij je toch eigenlijk die strakke zwembroek aan moet…
Er zijn mannen die dan (opnieuw) denken: hier moet ingegrepen worden. Maar hoe? De moderne man pakt dan al snel zijn tablet of mobiel om eens te kijken wat ‘Google’ erover zegt. Nou, dat is veel, heel veel. De pillen, drankjes, diëten en fitnessprogramma’s vliegen je om de oren.
Blijvende verandering
Best interessant allemaal, maar de meeste deskundigen zijn het erover eens: om een blijvende verandering voor elkaar te krijgen, moet je jezelf heel geleidelijk een nieuwe leefwijze aanleren. Dat wil voor de meeste mensen zeggen: structureel minder en gezonder eten en meer bewegen.
Het mooie is: de moderne man krijgt daarbij hulp uit onverwachte hoek! Had je vroeger alleen je partner, je spiegel, je weegschaal en astronautenvoedsel, tegenwoordig zijn er ook apps die je helpen om overtollig vet kwijt te raken, spieren te ontwikkelen, botten te ‘ontbrozen’ en uithoudingsvermogen te ontwikkelen. Het consumentencollectief United Consumers verzamelde de vijftien beste gezondheidsapps (zie kader). Tijd voor een testje met… MyFitnessPal.
Een test
De installatie van de app is simpel. Even naar Play- of Appstore, zoeken op ”MyFitnessPal” en installeren maar. De eerste vraag na het inloggen is leuk: ”Wil je afvallen, je huidige gewicht behouden of aankomen?” Nou, doe dat eerste maar.
De volgende vraag is een gewetensvraag: ”Hoe actief ben je?” Daarna volgen vragen naar lengte (1,85 meter), gewicht (iets tussen de 80 en 90 kilo) en streefgewicht. Laat ik eens gek doen en bij dat laatste ”60 kilo” invullen… Gelukkig: het programma geeft een waarschuwing (in gebrekkig Nederlands): ”Een normaal gewichtsmarge voor jouw lengte ligt tussen de 63,3 en 85,6 kg. Een gewicht lager dan 63,3 kg wordt geclassificeerd als ondergewicht.” Ok, ok, dan vul ik wel ”80” in.
Dat aantal wordt geaccepteerd, waarna het programma wil weten wat mijn wekelijkse doel is: 0,2 of 0,5 kilo of 0,8 of 1 kilo afvallen. Eh, een pond. Dan alleen nog maar instemmen met het verzenden van persoonlijke gegevens naar de VS (…) en de app weet genoeg. Hij vertelt dat mijn netto calorieëndoel ”2010” is en dat ik na vijf weken 2,5 kilo kwijt ben.
Op het ”homescreen” staat de ”2010”, die de komende weken mijn leefpatroon moet stempelen! Daarachter volgt een minnetje met alle calorieën die ik consumeer en daarna een plusje waar de app invult hoeveel calorieën ik verbruik met activiteiten als wandelen, rennen, fietsen en fitnessen.
En dan begint het echte werk. Elke hap en slok die je neemt, moet je invoeren als ”ontbijt”, ”middageten”, ”avondeten” of ”tussendoortje”. Wat een klus! Als je stiekem geen ontbijt invult, geeft het programma je overigens vriendelijk een herinnering.
De verschillende voedingsmiddelen zijn vrij simpel in de database te vinden, al is het soms lastig kiezen. Als je zoekt op “boterham” krijg je bijvoorbeeld onder meer de volgende treffers:
- volkoren boterham (100 g): 246 kcal
- bruine boterham (1 snee): 69 kcal
- boterham, grof (100 g): 226 kcal
Nou, dan weet ik wel welke ik kies…
Stappenteller
Naarmate de dag vordert, komt de ”2010” schrikbarend snel dichterbij. Maar, we hebben de activiteiten nog; laat ik een stukje lopen. MyFitnessPal houdt automatisch bij hoeveel stappen je zet. (Wil je achteraf een kaartje met de route hebben om bijvoorbeeld met vrienden te delen, installeer dan ”MapMyWalk”.) Ruim een half uur en 4000 stappen later is de winst zichtbaar: 80 kcal. Wat! Zo weinig?! Nou ja, beter dan niets. Snel een chocoladereep om het te vieren (531 kcal…)!
Train lichaam en geest met gezondheidsapps
Volgens United Consumers zijn dit de tien beste gezondheidsapps in de rubrieken ”Levensstijl” en “Mentale gezondheid”:
Levensstijl
- Human (Android, iOS)
- MyFitnessPal (Android, iOS)
- SleepBetter (Android, iOS)
- SmokeFree (Android, iOS)
- Hardlopen met Evy (Android, iOS)
Mentale gezondheid
- VGZ Mindfulness coach (Android, iOS)
- Fit Brains Trainer (Android, iOS)
- Happify (Android, iOS)
- Breathing Zone (Android, iOS)
- Headspace (Android, iOS)
Meer informatie: www.unitedconsumers.com/zorgverzekering/bespaartips/handige-gezondheidsapps.jsp