„Geef twaalfjarige geen smartphone”
Het is onverstandig om kinderen een smartphone te geven als ze 12 jaar zijn en naar de middelbare school gaan.
Dat stelt de Amerikaanse journalist Tony Reinke in een interview met het Reformatorisch Dagblad. Zijn boek ”12 Ways Your Phone Is Changing You” verscheen vrijdag bij de Apeldoornse uitgeverij De Banier in een Nederlandse vertaling: ”Altijd en overal. Hoe je smartphone je leven verandert”.
Reinke, senior schrijver bij Desiring God, de organisatie van de Amerikaanse predikant John Piper, adviseert een tiener pas een smartphone te geven als hij of zij op verschillende terreinen heeft laten zien zich te kunnen beheersen. „En dan denk ik aan allerlei onlineverlokkingen, zoals pornografie aan de ene kant en sociale goedkeuring en het verlangen om geliked te worden aan de andere kant.”
Populair zijn
De wens om bij een groep te horen en populair te zijn, was er volgens Reinke vroeger ook. „Maar dat speelde alleen van negen uur ’s morgens tot drie uur ’s middags, als je op school zat. Thuis hoefde je geen indruk te maken op je ouders, of andersom. Online is die sociale druk er 24 uur per dag. En als ouder introduceer je die druk in het leven van je kind als je hem of haar een smartphone geeft. Geen tiener kan daaraan ontsnappen.”
Reinke erkent dat ouders onder grote druk staan om hun kinderen een smartphone te geven. „Het is heel moeilijk, maar ik zou wachten tot je kind 16, 17, 18 jaar oud is. Dat gaat helemaal in tegen de cultuur die zegt dat we altijd online moeten zijn.”
Reinke pleit in zijn boek voor een bewuste omgang met smartphones. „Waar gaat ons hart naar uit? Het verlangen om gekend, gewaardeerd en geprezen te worden drijft ons uit naar sociale media. Ik hoop dat christenen én niet-christenen de relevantie van de Schrift voor het digitale tijdperk zullen zien.”