Buitenland

Kerkdienst op tv geen „kerntaak” Vlaamse omroep

Als het aan de Vlaamse minister van Media ligt, komt er een einde aan de uitzending van kerkdiensten door de publieke omroep VRT.

Mark Wallet
13 December 2017 19:18Gewijzigd op 16 November 2020 12:12
Uitzending van een kerkdienst vanuit de Protestantse Kerk Brussel door de Vlaamse omroep VRT, 2016. beeld screenshot VRT
Uitzending van een kerkdienst vanuit de Protestantse Kerk Brussel door de Vlaamse omroep VRT, 2016. beeld screenshot VRT

Tom Van Grieken van het Vlaams Belang verslikte zich naar eigen zeggen in zijn koffie toen hij recent vernam dat de Vlaamse omroep VRT islamitische erediensten zou gaan uitzenden. „Waarom gaat de VRT dit doen?” wilde hij vorige week van de liberale minister van Media, Sven Gatz, weten. „Wat gaat u doen om dit te verhinderen?”

Gatz gaf te kennen zelf ook enigszins verrast te zijn door het besluit van de omroep en van mening te zijn dat de VRT helemaal geen erediensten meer moet uitzenden. Hij zei dat geen „kerntaak” van een publieke omroep te vinden. En daarmee staan nu ook de uitzending van rooms-katholieke en protestantse kerkdiensten op de helling.

Gatz voegde zich met zijn opvatting in de lijn die de voorzitter van zijn partij, Gwendolyn Rutten, eerder al op Twitter verwoordde. „Met alle respect voor de vrijheid van religie, erediensten uitzenden is niet de taak van de overheid”, liet zij in een reactie op het VRT-besluit over de islamitische diensten weten.

Zondagmorgen kwam het eerste islamitische vrijdagmiddaggebed al op de buis, vanuit een moskee in Genk. Er keken zo’n 60.000 Belgen naar, wat dicht bij het gemiddelde van een kleine 63.000 kijkers ligt.

De VRT zendt al sinds 1959 rooms-katholieke vieringen uit op televisie, later aangevuld met protestantse, orthodoxe en joodse erediensten. In de huidige programmering is er ruimte voor dertig eucharistievieringen en elk twee uitzendingen voor de overige denominaties. De moslims krijgen er nu ook twee.

De VRT beschouwt het uitzenden van religieuze vieringen als dienstverlening voor mensen die om allerlei redenen geen diensten meer kunnen bijwonen. De omroep stelt bovendien dat mensen elkaars geloof beter kunnen begrijpen als ze bij elkaar naar binnen kijken.

Tegelijk is echter duidelijk dat het voortbestaan van de uitzendingen in een sterk seculariserende samenleving door steeds minder mensen begrepen wordt. „Vlaamse Religieuze Televisie. Het volk hersenspoelen en ze er nog zelf voor laten betalen ook…”, klonk het op Twitter.

In het parlementaire debat van vorige week verduidelijkte Gatz’ partijgenoot Jean-Jacques De Gucht dat zijn partij levensbeschouwing niet van de televisie wil bannen. Het probleem is volgens hem echter dat erediensten eenrichtingsverkeer zijn. „Een dialoog zorgt ervoor dat mensen bij elkaar komen. Een monoloog zorgt ervoor dat mensen van elkaar worden gescheiden”, stelde hij.

De liberale plannen kunnen bij andere partijen intussen nog niet op veel instemming rekenen. „We gaan toch niet naar een staatstelevisie, waarbij wij zeggen wat er al dan niet op tv mag komen?” vroeg het christendemocratische kamerlid Karin Brouwers zich vorige week af.

Ook de sociaaldemocraten en de Vlaams-nationalisten van de N-VA liggen nog niet wakker van kerkdiensten op tv. De eersten tekenden er echter wel bij aan dat het aanbod dan nog wel breder mag door bijvoorbeeld ook de humanisten zendtijd te geven. De N-VA bepleitte op haar beurt dat alle diensten wel „zo veel mogelijk” in het Nederlands moeten verlopen.

De plannen van Gatz waren voor het christelijke tijdschrift Tertio reden om een petitie te starten voor behoud van de uitzendingen. „Religie verbannen naar de privésfeer, achter de voordeur, achter de kelders en de garages van de samenleving, voedt alleen maar de polarisatie en de radicalisering”, stelt het tijdschrift.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer