Binnenland

Wie is misdadiger Noffel, de man die Urker visser ernstig zou bedreigen?

Wie is de 37-jarige Naoufal F., de Marokkaanse Nederlander die een plan zou hebben gesmeed om de Urker visser Johannes N. zo nodig te vermoorden?

28 November 2017 20:52Gewijzigd op 16 November 2020 12:04
Naoufal F., alias Noffel. beeld ANP,  Aloys Oosterwijk
Naoufal F., alias Noffel. beeld ANP, Aloys Oosterwijk

Urkers zijn vertrouwd met bijnamen. Omdat op het vissersdorp bepaalde achternamen veel voorkomen, wordt menigeen met een bijnaam aangeduid. Doorgaans spreken de dorpelingen zo’n alternatieve naam –bijvoorbeeld gelinkt aan iemands uiterlijk– met een glimlach uit. Het betreft de categorie onschuldig gegein.

Sinds enige tijd circuleert in Urk een nieuwe bijnaam. Eentje waarbij de Urkers het lachen vergaat. Een naam die met een zekere vrees wordt uitgesproken.

Noffel is die naam.

Urker vissers

Noffel staat voor Naoufal F., een beruchte crimineel uit Amsterdam. Dinsdag bleek bij de rechtbank in Amsterdam, zo berichtten diverse media, dat Justitie onder meer Naoufal F. ervan verdenkt dat hij een moordplan beraamde tegen de Urker visser Johannes N. N. is een van de Urker vissers die vast zit vanwege cocaïnesmokkel. De recherche vond enkele maanden geleden op zijn kotter, de Z181, 260 kilo cocaïne. De Urkers zouden de drugs smokkelen voor maffiose cocaïnehandelaren. De vissers zouden zwaar onder druk zijn gezet.

Politie

Uit rechtbankverslagen van dinsdag rijst het beeld dat Naoufal F. en de Pakistaanse Nederlander Mohammed S. Urker vissers ernstig hebben bedreigd. Kortgezegd zou de boodschap van de F. en S. aan het adres van de Urkers hebben geluid: als je naar de politie stapt, ga je er aan. Zo zouden Noffel en zijn Pakistaanse kompaan het hebben gehad over een moordcommando en over granaten. Justitie kwam daarachter door versleuteld communicatieverkeer te kraken. Noffel wordt gelinkt aan de zogeheten Mocromaffia. Dat is een groep, vaak jonge, misdadigers van niet zelden Marokkaanse komaf en vaak afkomstig uit Amsterdam. Binnen die Mocromaffia woedt al enkele jaren een bloedige onderwereldvete die al aan tientallen mensen het leven kostte.

Motoragenten

Een van de bekendste afrekeningen binnen de Mocromaffia is de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in december 2012. Bij die moorden kwamen Youssef Lkhorf (28) en Said el Yazidi (21) om. Op hun vlucht vuurden schutters vanuit een Audi op twee motoragenten. Die politiemensen ontsnapten ternauwerdood aan de dood, door zich te verschansen achter hun op het asfalt liggende motoren.

Noffel wordt in het criminele milieu in verband gebracht met tal van liquidaties. Justitie verdenkt Noffel in ieder geval concreet van betrokkenheid bij de poging tot moord op de Amsterdamse beroepscrimineel Peter R. (Pjotr). Peter R. overleefde in 2015 in Diemen wonderwel een kogelregen. Eerder dit jaar werden voor die liquidatiepoging onder meer de twee schutters tot elk 20 jaar cel veroordeeld. Noffel zou de schutters hebben aangestuurd.

Gevaarlijk

Noffel staat in het misdaadmilieu al „heel lang te boek als extreem gewelddadig en gewetenloos”, schrijft Parool-journalist Paul Vugts in zijn eerder dit jaar verschenen boek ”Afrekeningen”. Vugts moest pas onderduiken, mogelijk vanwege publicatie van dat boek, dat liquidaties binnen de Mocromaffia beschrijft. Vugts typeert Noffel als „een van de gevaarlijkste criminelen in de hoofdstedelijke onderwereld.”

Van jongsaf aan wordt de Marokkaan Noffel keer op keer veroordeeld voor geweldsdelicten, zeker twaalf maal. Een psycholoog en een psychiater die hem onderzoeken nadat hij in 2002 in de Amsterdamse Bijlmer met grof geweld een man heeft overvallen, omschrijven hem in rapportages als „asociaal, zwakbegaafd, narcistisch, snel gekrenkt en impulsief.” Noffel heeft een zwak geweten, aldus de gedragsdeskundigen.

In de strafzaak waarvoor de onderzoekers rapporteren, achten de rechters bewezen dat hij zijn slachtoffer een wapen in het lichaam heeft gedrukt, hem daarmee op het hoofd heeft geslagen en geld heeft geëist. „Ik ga schieten! Ik ga schieten! Ik ga je dood maken!”, dreigde Noffel, zo schrijft Vugts in zijn boek. Zelf bestrijdt Naoufal F. nadrukkelijk dat hij „zwakbegaafd” is of lijdt aan persoonlijkheidsstoornissen, meldt de Parool-journalist.

Noffel zou met tal van beruchte misdadigers hebben samengewerkt. Zo zou hij een kompaan zijn geweest van Gwenette M. Die Antilliaanse crimineel werd in mei 2014 met grof geweld vermoord in Amstelveen.

Ierse maffia

Naoufal F. wordt ook in verband gebracht met de Ierse maffia. In april wordt hij gearresteerd in een luxe appartement in Dublin. Dat behoort volgens de Ierse autoriteiten toe aan de beruchte Kinahan-clan, een misdaadorganisatie die vanuit Ierland en Zuid-Spanje grote belangen heeft in de wereldwijde drugshandel.

In het criminele circuit en door betrokkenen bij onderzoeken naar liquidaties in het Mocro-milieu wordt „met ontzag en voorzichtig” over Noffel gesproken, schrijft Mick van Wely, misdaadverslaggever bij de Telegraaf in mei 2016 op zijn website over de Marokkaanse crimineel. Van Wely citeert Noffels advocaat Inez Weski, die „een beetje moet lachen” over de verhalen over Noffel. „Ja, er gaan wilde verhalen over hem de ronde. Maar concreet zijn ze niet”, zegt Weski.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer