Binnenland

„We mogen best trotser zijn op onze vlag”

Op initiatief van SGP en PVV komt de Nederlandse vlag in de grote zaal van de Tweede Kamer te hangen, besliste het parlement donderdag. In Meppel reageren burgers verdeeld. Historicus drs. Ton van der Schans is sceptisch.

J. Visscher
3 November 2017 12:09Gewijzigd op 16 November 2020 11:51
beeld ANP, montage RD
beeld ANP, montage RD

„De vlag toont de trots van Nederland”, zegt studente Lisa van Loon (21) in het centrum van Meppel. „Die vlag mag best bekender worden. We identificeren ons ermee. Doe maar lekker nationalistisch. Nederland weet bijvoorbeeld veel op het gebied van waterhuishouding. Daar kan de derde wereld veel van leren.”

Haar medestudente Fenna den Hartog (22): „We hoeven niet zo bescheiden te zijn.”

De Tweede Kamer, behalve de Partij voor de Dieren, ging donderdag akkoord met het vlaggenplan van SGP en PVV. De vlag is een mooi symbool van de natie, vindt SGP-leider Van der Staaij. Hij wees erop dat de nationale vlag in parlementen in het buitenland gebruikelijk is.

Henk Laanstra, eigenaar van een speelgoedzaak in Meppel, heeft zijn bedenkingen. „Is dit niet een beetje overdreven? Ik ben bang dat we te veel op de nationalistische toer gaan. Dat kan enge trekjes krijgen. Overal in Europa wordt ingespeeld op nationalistische gevoelens. Dat zie je ook in Spanje, waar Catalonië zich wil afscheiden.”

Gevecht

De vlag hangt samen met de nationale identiteit. Wat vindt Laanstra positief aan de Hollandse volksaard? „Ons eeuwenlange gevecht tegen het water.” En negatief? „Dat opgeheven vingertje tegenover de rest van de wereld.”

Voor kaasverkoper Peter Timmerman (51) verwijst de driekleur vooral naar het Koningshuis. Ook Timmerman is trots op de strijd tegen het water. „Denk aan onze dijken en bruggen.”

Wat hem tegenstaat aan de Nederlander? Hij ergert zich aan klanten die tot in de winkel bezig zijn met hun smartphone en nauwelijks geïnteresseerd hun bestelling doorgeven. „Dat ”ik” centraal stellen, dat vind ik jammer.”

Glazenwasser Henk Heeren (60) vindt het „belangrijk” dat de Nederlandse driekleur in de Kamer zal hangen. „Ik ben er trots op Nederlander te zijn”, zegt Heeren met een emmer sop in zijn hand. „Hoewel ons belastingsysteem niet gunstig is voor ondernemers, leven we toch in een mooi land. We zijn een hardwerkend volk.”

Minder te spreken is hij over de „gejaagdheid” van het leven. „Mensen zijn agressief in het verkeer en gunnen elkaar het licht in de ogen niet.”

Telecom-ondernemer Jens van den Akker (27) vindt het „vrij nationalistisch” dat de driekleur in de Kamer komt te hangen. Al is hij wel blij tot het Nederlandse volk te horen. „Wij hebben hier de zaakjes goed voor elkaar. Denk aan de goede zorg en de goede infrastructuur. We mogen wat vaker onze handjes dichtknijpen.”

Wilhelmus

Historicus drs. A. A. van der Schans is sceptisch. „Ik vind het overdreven de vlag in de vergaderzaal op te hangen. De driekleur wappert al aan het Kamergebouw zelf.”

Het vlagbesluit illustreert de huidige „identiteitspolitiek”, analyseert Van der Schans. Hij doelt op regeringsplannen om op scholen meer aandacht te geven het Wilhelmus en scholieren het Rijksmuseum te laten bezoeken. „Als op scholen meer wordt gesproken over de ontstaansgeschiedenis van ons land vind ik dat van grotere waarde dan het ophangen van een vlag in de Kamer.”

Ook christenpolitici moeten oppassen voor nationalisme, waarschuwt de christelijke historicus. „Er bestaat ook verkeerd nationalisme. Het is altijd weer het punt wanneer positief besef van de Nederlands ontstaansgeschiedenis en waarden overgaat in nationalisme dat leidt tot superioriteitsgevoelens en het uitsluiten van minderheden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer