Economie
Waar zijn al die matrassen met gifstof gebleven?

„Gaat u rustig slapen, ook al zit er misschien een giftige stof in uw nieuwe matras.” Die ‘geruststellende’ mededeling deed chemieconcern BASF donderdag, zij het in iets andere woorden. Er zijn nog tal van vragen te stellen rond de kwestie.

Evert Barten en Wim van Hengel
13 October 2017 11:29Gewijzigd op 16 November 2020 11:42
beeld AFP, Daniel Roland
beeld AFP, Daniel Roland

BASF en giftige matrassen? Heb ik iets gemist?

Dat zou zomaar kunnen. De kwestie speelt vooral in Duitsland en Frankrijk en is door Nederlandse media amper opgepakt. Toch gaat het wel ergens over, al probeert BASF iedereen te doen geloven dat het wel meevalt.

Wat is er precies aan de hand?

Door een productiefout bij BASF is de gifstof dichloorbenzeen (in Duitsland dichlorbenzol genoemd) in matrassen, meubels en autostoelen beland. Het goedje kwam tussen 25 augustus en 29 september in grote hoeveelheden terecht in het kunststofproduct tolueendi-isocyanaat (TDI), dat als grondstof dient voor polyurethaan. En dat zit weer in matrassen, meubels, autostoelen en dergelijke. En in isolatiemateriaal voor gebouwen en koelinstallaties als koelkasten en vriezers.

Is dichloorbenzeen schadelijk voor de gezondheid?

Blootstelling aan grotere hoeveelheden kan irritatie geven aan huid, ogen en luchtwegen. Mogelijk is de stof ook kankerverwekkend voor de mens. De stof is in ieder geval zeer schadelijk voor in het water levende organismen.

Hoe groot is het probleem?

Dat is moeilijk te zeggen. De Consumentenbond wist donderdagmiddag nog van niets, maar startte na vragen van deze krant alsnog een onderzoek. Vanmorgen meldde een woordvoerster dat de bond een waarschuwing op de website heeft gezet voor consumenten die de afgelopen weken een matras hebben gekocht. „We adviseren hen contact op te nemen met de leverancier.”

Waar zijn de matrassen gebleven die mogelijk schadelijk zijn?

Dat is de grote vraag. Warenhuis Ikea doet op dit moment onderzoek of de gewraakte stof ook in zijn matrassen en andere producten zit. Over eventuele schade wilde een woordvoerster donderdag niets zeggen. „Wel dat we dit tot op de bodem zullen uitzoeken.”

Hoe reageert BASF?

Woensdag bekende het bedrijf een productiefout te hebben gemaakt. Donderdag liet het chemiebedrijf weten tests te hebben uitgevoerd waaruit blijkt dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid.

En daarmee is de kous af?

Nou, niet direct. In Frankrijk en België hebben grote bedrijven de verkoop gestopt en terugroepacties aangekondigd. Het is de vraag hoe bedrijven als IKEA gaan reageren. Het kan met een sisser aflopen, maar zeker is dat niet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer