Buitenland
Huwelijk verbintenis man en vrouw: Boer VS mag niet meer naar de markt

Hij schreef op zijn Facebookpagina dat het huwelijk een verbintenis tussen man en vrouw is. Het kwam de Amerikaanse boer Steve Tennes duur te staan. De lokale markt in East Lansing is voor hem voorlopig verboden terrein.

Mr. Richard Donk
7 September 2017 14:29Gewijzigd op 16 November 2020 11:24
Tennes.
Tennes.

Een op het eerste gezicht simpele uiting op sociale media kan vérstrekkende gevolgen hebben. Dat weet Steve Tennes sinds mei van dit jaar ook.

De rooms-katholieke boer uit East Lansing in de Amerikaanse staat Michigan uitte op Facebook zijn behoudende opvatting over het huwelijk: een relatie tussen één man en één vrouw.

Wie de uitingen van Tennes precies onder de aandacht van de autoriteiten heeft gebracht, is onduidelijk. Feit is dat het stadsbestuur heeft besloten dat de boer zijn producten voorlopig niet meer op de East Lansing Farmer’s Market mag verkopen. Daar had hij de afgelopen zeven jaar zijn agrarische waren aan de man gebracht.

Zijn berichtje op Facebook is volgens de autoriteiten van Lansing een schending van de lokale wetgeving tegen discriminatie.

Tennes reageerde aanvankelijk „verbaasd en geschokt” op de brief van de gemeente waarin hem werd meegedeeld dat hij niet meer op de markt welkom was. „Of je nu jood, moslim of christen bent, gelovige mensen moeten niet van de markt worden geweerd simpel omdat ze niet dezelfde gedachten en ideeën hebben die de overheid wenst te promoten.”

Het bleef echter niet bij geschoktheid en verbazing. Tennes heeft inmiddels een aanklacht ingediend bij de federale rechter wegens religieuze discriminatie. De organisatie Alliance Defending Freedom (ADF) vertegenwoordigt de boer in deze rechtszaak.

„Het enige wat Steve wil is zijn voedsel verkopen aan ieder die dat wil kopen, maar de stad laat dat hem niet toe”, aldus Kate Anderson van ADF op de site van The Christian Institute. „Als de overheid een boer zo kan beperken, alleen omdat hij zijn godsdienstige ideeën op Facebook uit, dan is geen enkele Amerikaan meer vrij.”

Het is overigens niet de eerste keer dat Tennes kritiek kreeg wegens zijn principiële standpunten ten aanzien van het huwelijk. Op zijn boerderij biedt hij de mogelijkheid voor het vieren van bruiloften. In 2014 weigerde hij de trouwpartij van een lesbisch stel te organiseren. Dat resulteerde in een boze oproep op Facebook om geen zaken met Tennes te doen.

Hij stopte daarop met het faciliteren van huwelijksrecepties, maar kondigde vorig jaar aan die activiteiten te hervatten.

Het stadsbestuur van East Lansing heeft sinds mei honderden boze e-mails ontvangen van mensen die kritiek hebben op het besluit van de autoriteiten om Tennes de toegang tot de markt te ontzeggen. „Sommige berichten zijn kwaadaardig en verontrustend”, aldus ambtenaar Marie Wicks. Ze zegt nog nooit een dergelijke hoeveelheid mails van deze aard in haar carrière gezien te hebben.

„Dus u laat een boer niet zijn waren in uw stad verkopen omdat hij christen is? Nou, ik heb een idee. Laten we uw stad blokkeren en geen voedsel en water meer toelaten en geen mensen eruit laten. Als de mensen honger krijgen, zullen we ze naar jullie liberalen verwijzen en zeggen dat jullie de reden zijn.” Dat was nog een van de nettere reacties.

Amendement biedt niet altijd vrijheid

Het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet bepaalt onder andere dat de overheid niet één godsdienst boven een andere mag plaatsen en dat burgers vrijheid van meningsuiting en religie genieten.

Desondanks lijkt die vrijheid van godsdienst en menigsuiting niet in alle gevallen door deze toevoeging aan de constitutie gewaarborgd.

Vooral uitspraken over relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht leiden geregeld tot veroordelingen.

Diverse bakkers, bloemisten en fotografen die hun diensten aan homoparen weigerden, vochten veroordeling wegen discriminatie zonder succes aan.

serie Geweten in de knel

In een zesdelige serie verkennen we aan de hand van concrete casussen de ruimte voor gewetensbezwaarden in verschillende landen. Vandaag deel 4: gewetensbezwaarde Amerikaanse boer mag niet meer naar de markt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer