Kerk & religie

SGP-wethouder: Werk als plaatselijke diaconieën samen

Werk als diaconieën plaatselijk zo mogelijk samen, over kerkmuren heen. Dat advies gaf SGP-wethouder Gerritsen uit Putten zaterdag tijdens een landelijke toerustingsdag voor diakenen in Oud-Beijerland. „Om vanuit het vertrekpunt van de liefde een zoutend zout en een lichtend licht te zijn.”

Van een medewerker
2 September 2017 20:21Gewijzigd op 16 November 2020 11:22
beeld Dirk Hol
beeld Dirk Hol

De generale diaconale commissie (GDC) van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) organiseert jaarlijks een tweetal toerustingsdagen voor diakenen. Zaterdag waren ongeveer 50 ambtsdragers aanwezig in Oud-Beijerland. Aanstaande zaterdag volgt een toerustingsdag in Elspeet.

Tijdens de bijeenkomsten wordt nagedacht over hoe diaconieën kunnen bijdragen aan de toegang van gemeenteleden tot christelijke hulpverlening. Dit is nodig omdat de GDC per 1 januari 2018 de samenwerking met Stichting De Vluchtheuvel op een andere manier gaat vormgeven. Daardoor komt het initiatief tot het ondersteunen van een gemeentelid dat psychosociale hulp nodig heeft, meer bij de plaatselijke diaconieën te liggen. Een van de redenen hiervoor is dat zorg door de overheid steeds vaker plaatselijk geregeld wordt.

Mede met het oog op deze ontwikkeling noemde Gerritsen, lid van de hersteld hervormde gemeente in Putten, het van belang dat de diakenen en de wethouder Zorg en Welzijn elkaar kennen. Daarnaast pleitte hij voor samenwerking over kerkmuren heen. „Zodoende als diaconieën met de burgerlijke gemeente in gesprek gaan. De overheid is sneller bereid om iets te ondersteunen als er sprake is van een gezamenlijk project.”

Identiteitsgebonden zorg bij psychische problematiek is belangrijk omdat er een relatie bestaat tussen de mentale gezondheid en het geloofsleven, aldus Gerritsen. Hij stelde dat het belangrijk is dat psychosociale hulpvragen in de gemeente vroegtijdig worden gesignaleerd en dat gemeenteleden al in een vroeg stadium kiezen voor identiteitsgebonden zorg.

Het is belangrijk dat identiteitsgebonden zorg ook professionele zorg is, aldus Gerritsen. „Een christelijke zorgverlener heeft eigenlijk een dubbele taak als het gaat om de kwaliteit van zorg: het moet bovengemiddeld zijn en het moet met een christelijke identiteit zijn.”

Voor de christelijke zorginstellingen is het van belang dat zij professionele organisaties zijn, zo stelde Gerritsen. „De zorgmarkt is aan het veranderen en wordt steeds zakelijker. De markt verandert van aanbodgerichte zorg naar vraaggerichte zorg.”

Het openingswoord tijdens de toerustingsdag werd uitgesproken door ds. J. Joppe, voorzitter van de GDC en predikant te Oud-Beijerland. „Hoezeer neutrale hulpverleningsorganisaties ook goede hulp kunnen bieden, identiteitsgebonden zorg biedt meer. Het is zorg waarbij hulpverleners zich laat leiden door Gods Woord.”

Ds. Joppe hield zijn openingswoord aan de hand van geschiedenis van de genezing van de verlamde uit Lukas 5. „Mannen met een diaconaal hart brengen de nood van de verlamde bij de Heere Jezus Christus.” Ds. Joppe gaf aan dat het de taak van diakenen is om gemeenteleden met zorgen door te verwijzen naar een goede hulpverlener. „In de eerste plaats mag de nood aan de Heere in gebed worden voorgelegd, maar de Heere schakelt doorgaans mensen in om te helpen.”

Christus kent de nood als geen ander, stelde ds. Joppe. „Hij weet niet alleen van de lichamelijke nood, maar ook van de zielennood. Bij identiteitsgebonden hulp is er –als het goed is– ook oog voor de geestelijke noden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer