Economie

Veel wind is zowel voor- als nadeel voor Texelse wijnboer

„Wij maken al jaren de beste wijn van de wadden.” Jan-Jaap Kroon (38) uit Oudeschild kan het met een gerust hart zeggen, als enige wijnboer van de eilandengroep. En hij krijgt er de lachers mee op de hand tijdens rondleidingen op zijn wijngaard De Kroon van Texel.

Evert Barten
16 August 2017 16:43Gewijzigd op 16 November 2020 11:15
Op wijngaard De Kroon van Texel in de buurt van Den Burg staan zo’n 3500 wijnstokken in de zon. Op dinsdag en zaterdag geeft de eigenaar rondleidingen. beeld RD, Anton Dommerholt
Op wijngaard De Kroon van Texel in de buurt van Den Burg staan zo’n 3500 wijnstokken in de zon. Op dinsdag en zaterdag geeft de eigenaar rondleidingen. beeld RD, Anton Dommerholt

Het is rustig op deze zaterdag. Slechts een viertal mensen zit te wachten in de afgeplatte schuur iets buiten Den Burg. „Op een gemiddelde zaterdag heb ik zo’n dertien bezoekers”, aldus Kroon, die vaak vraagt waarom mensen zijn wijngaard bezoeken. In ieder geval niet omdat het de meest noordelijke wijngaard van Nederland zou zijn. „Als je de landkaart bekijkt, ligt Groningen hoger dan Texel. En daar zit er ook nog één.”

Toch heeft Texel voor de wijnbouw wel een streepje voor, vindt Kroon. Allereerst vanwege de wind. „Het blad wordt hier goed drooggeblazen na de regen. Daardoor is er minder schimmeldruk en hoef ik minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Het nadeel is dat de wind de temperatuur onderuit kan halen. En je hebt wel een beetje warmte nodig om de planten te laten groeien. Gelukkig heeft Texel zo’n 9,5 uur zon gemiddeld per dag. Dat is twee uur meer dan in de Achterhoek.”

Investering

Kroon loopt naar buiten, in de richting van de pakweg 3500 planten. Zo’n twintig jaar geleden kwam hij naar Texel op zoek naar werk. De geboren Drent kon het in zijn geboorteplaats Hoogeveen niet vinden. „Een achterneef van me kon me op Texel werk geven. In het loonwerk en de bloembollenteelt. Toen kwam ik een leuk meisje tegen en ben ik hier gebleven.”

Op de vraag waarom hij twaalf jaar geleden een wijngaard begon, is het even stil in de schuur waar Kroon zijn wijn destilleert en bottelt. Is het hobby? „Nee, zeker niet. Dit kost te veel om er even bij te doen. Je hebt het over een investering van 2 ton.”

Het begon met het magazine Landleven, waar Kroon een artikel in las over wijndruiven telen. „Het idee heeft zo’n twee jaar in mijn hoofd gezeten. Toen ben ik gewoon begonnen. Ik ben iemand die liever iets uitprobeert dan dat ik vooraf precies bereken of het economisch rendabel is. Twee jaar na het lezen van het artikel gingen de eerste stokken de grond in.”

Geen Texels product

Een echt Texels product wil Kroon zijn wijn niet noemen. „De druiven groeien wel hier, maar de gist komt van de ‘overkant’, net als het glas.” Hij gebruikt het eiland dan ook niet in de promotie. Dat zou niet eerlijk zijn, maar is ook niet nodig, aldus de wijnboer. „Ik kom elk jaar flessen tekort, hoeveel wijn er ook van de vruchten komt.”

Wijngaard De Kroon van Texel maakt drie soorten witte wijn, een rosé en af en toe een rode wijn, als de druiven daar goed genoeg voor zijn. „Vorig jaar hadden we een uitstekend jaar. De vruchten hadden een potentieel alcoholgehalte van bijna 15 procent. Dat is uitzonderlijk.” Over smaak valt volgens Kroon niet te twisten, over kwaliteit wel. „Die kunnen we redelijk op peil houden. En hoe ouder de planten, hoe beter de smaak. Dus het wordt alleen maar beter.”

Voor een Skuumkoppe naar het eiland

Er zijn genoeg toeristen die het leuk vinden om op een vakantiedag de enige wijngaard van de wadden te bezoeken. Ze zijn van april tot en met oktober op dinsdag- en zaterdagmorgen welkom bij De Kroon van Texel voor een rondleiding. De economische waarde van de wijngaard is echter klein. De omzet is gering en van een puur Texels product is geen sprake. Anders is het met de sterkedranken en de bieren die op Texel worden gemaakt. Zo is de Texelse gin een echt streekproduct. Stokerij Texel gebruikt diverse graansoorten en aardappels die op het eiland groeien. Hetzelfde geldt voor de Texelse Bierbrouwerij, die een belangrijk onderdeel is van de Texelse economie. In 2015 werd de brouwerij het negende lid van de Nederlandse Brouwers.

Vooral de Skuumkoppe, Eyelander en Vuurbaak zijn populaire lokale biersoorten waarvoor menige toerist naar het eiland komt.

zomerserie Economisch Texel

In deze achtdelige serie neemt het RD de economie van het eiland Texel onder de loep. De redactie portretteert bedrijven in verschillende sectoren. Vandaag deel 6: wijnbouw.

Meer over
Economisch Texel

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer