Drie doden en honderden gewonden bij rellen Tempelberg

JERUZALEM. Bij ernstige rellen in Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever zijn vrijdag volgens Palestijnse bronnen drie doden en enkele honderden gewonden gevallen.

21 July 2017 22:27Gewijzigd op 16 November 2020 11:05
In Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever hebben zich opnieuw ernstige rellen voorgedaan. Aanleiding zijn verscherpte veiligheidsmaatregelen bij de Tempelberg, nadat drie Israëlische Arabieren daar vorige week twee agenten doodschoten.  beeld AFP
In Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever hebben zich opnieuw ernstige rellen voorgedaan. Aanleiding zijn verscherpte veiligheidsmaatregelen bij de Tempelberg, nadat drie Israëlische Arabieren daar vorige week twee agenten doodschoten.  beeld AFP

Kort na het middaggebed braken rellen uit in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever. Aanleiding zijn veiligheidsmaatregelen met metaaldetectoren die Israël bij de Tempelberg heeft ingesteld, nadat drie Israëlische Arabieren daar vorige week twee Israëlische agenten om het leven brachten.

Op de Tempelberg bidden elke vrijdag duizenden moslims. Volgens politiewoordvoerder Micky Rosenfeld zijn er genoeg politieagenten beschikbaar bij de metaaldetectors om duizenden moslims toe te laten. „Ze kunnen al om vijf uur ’s morgens naar binnen.” Palestijnen weigerden vrijdag opnieuw om gebruik te maken van de metaaldetectors.

Premier Netanyahu zei dat de situatie op de Tempelberg, de zogeheten status quo, niet is veranderd. Volgens het Waqf, de islamitische dienst die de Tempelberg bestuurt, betekenen de veiligheidspoortjes wel degelijk een verandering op de plek die Palestijnen ”al-Aqsa” of „al-Aqsamoskee” (de Verste Moskee) noemen.

„Israël is van plan de regels te veranderen door deze elektronische poorten en de vrijheid van beweging te belemmeren van gelovigen die in de al-Aqsamoskee willen bidden. Dat is onacceptabel”, stelt sjeik Azzam Khatib, hoofd van het Waqf. „We verwerpen elke verandering van de status quo en de historische status van deze heilige plek.”

Sjeik Yousef Abu Snaineh, de in witte kaftan geklede imam van de al-Aqsamoskee, benadrukt dat deze plek heilig is voor moslims. Hij roept Israël op de elektronische poorten te verwijderen. Israël moet niet denken dat moslims zich bij de veiligheidsmaatregelen neerlegt. „Ons besluit over deze poorten staat vast.”

Knessetlid voor Likoed en Tempelbergactivist Yehuda Glick zegt dat Israël het zich niet kan permitteren dat er opnieuw politiemensen worden gedood op de Tempelberg. „We moeten alles doen om dit te voorkomen. Het is in het belang van het Waqf dat de plek vredig blijft.”

Hij stelt dat de Tempelberg niet alleen voor moslims heilig is. „Miljarden mensen rond de wereld die in de Bijbel geloven zien de berg als heilig. Er één plaats in Jeruzalem waarvan de Bijbel zegt dat God er rust met Zijn goddelijke aanwezigheid. Dat is de Tempelberg, ook bekend als de berg Moria, de berg Sion.”

„Volgens de profeten is de berg bedoeld om een huis van gebed te worden voor alle naties. Daarom moet de berg open zijn voor alle mensen die in God geloven. Iedereen.” Tegelijkertijd moet de Tempelberg worden afgesloten voor iedereen die geweld ziet als legitiem middel om zijn agenda te promoten. „Joden, christenen, toeristen moeten naar de Tempelberg komen omdat de berg het wereldcentrum is voor vrede en gebed tot God.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer