Koopkracht groeit niet mee met economie
De economie blijft de komende jaren gestaag verder groeien. Daardoor daalt de werkloosheid en houdt de overheid steeds meer geld over. Dat leidt gemiddeld genomen evenwel nauwelijks tot meer koopkracht voor huishoudens, aldus het Centraal Planbureau (CPB).
De overheid boekte vorig jaar een begrotingsoverschot van bijna 3 miljard euro. Dat loopt volgens het CPB de komende jaren verder op, tot 11 miljard euro in 2021. Die stijging is vooral te danken aan hogere belastinginkomsten en lagere uitgaven aan werkloosheidsuitkeringen.
Hoewel steeds meer mensen een baan zullen vinden, neemt de koopkracht in diezelfde periode maar een heel klein beetje toe. Dat komt door prijsstijgingen, die vooral worden veroorzaakt door hogere olieprijzen, en door stijgende zorgpremies, aldus het CPB.
De ramingen van het CPB gaan uit van ongewijzigd beleid. De keuzes die het nieuwe kabinet maakt bepalen welke kant het daadwerkelijk op gaat. Het overschot van vorig jaar is gebruikt om de staatsschuld terug te dringen.
Demissionair minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zei dat een nieuwe regering er verstandig aan doet daarmee door te gaan. Zijn collega Henk Kamp (Economische Zaken) ziet daarnaast ruimte om te investeren, bijvoorbeeld in de overgang naar duurzame energie.
Voorzitter Han Busker van FNV weet een betere bestemming voor toekomstige overschotten, nu de overheid en het bedrijfsleven de crisis te boven zijn. „Nu zijn de gewone man en vrouw aan de beurt om te merken dat de economie aantrekt”, zei hij.
CPB-directeur Laura van Geest waarschuwde evenwel voor al te veel enthousiasme. „Nederlanders zijn er erg goed in om in goede tijden te veel uit te geven”, zei zij. „Het zou leuk zijn om eens niet in die val te trappen.” Beter zouden overschotten gebruikt kunnen worden als „smeerolie” voor structurele hervormingen.