Cultuur & boeken
Analyse van WikiLeaks-berichten

Zeggen dat WikiLeaks de westerse wereld heeft veranderd, is niet echt overdreven. Door te zien wat Amerikaanse functionarissen vanuit de wereld naar Washington sturen, luisteren we mee wat er in de diplomatieke bedstede wordt gefluisterd.

beeld RD
beeld RD

Vanaf eind 2010 dumpte WikiLeaks ruim 2,3 miljoen Amerikaanse codeberichten. Aanvankelijk leek dit de wereld op zijn kop te zetten, maar op de een of andere manier was het nieuwtje er snel vanaf. Die treinladingen met losse berichten bleken toch weer niet zo interessant te zijn.

In ”De WikiLeaks Documenten” gaat het team van ‘klokkeluiders’ richting een tweede fase. In dit boek analyseren ze de grote lijnen. En dan vooral vanuit de vraag welke nieuwe inzichten de codeberichten brengen.

In het eerste hoofdstuk over Amerika en de dictators zegt het team dat er zonder WikiLeaks geen Arabische Lente was geweest. In Tunesië bijvoorbeeld speelden deze publicaties „een belangrijke rol bij het voeden van de volkswoede.” En in Egypte niet minder. WikiLeaks zou steeds de boze opzet van de VS hebben onthuld. Of de Arabische wereld (en vooral Syrië natuurlijk) nu echt gelukkiger is geworden door WikiLeaks, blijft de vraag.

In het boek gaan de auteurs veel landen af. Iemand die het wereld-gebeuren een beetje volgt, zal in dit boek weinig nieuws lezen. Op zich is dat opvallend.

Wat vooral opvalt is het cynische toontje over het Amerikaanse beleid. Dat past echt in het anarchistische wereldbeeld van WikiLeaks.

Boekgegevens

”De Wikileaks Documenten. De wereld volgens het Amerikaanse imperium”, Wikileaks (red.), met inl. van Julian Assange; uitg. De Blauwe Tijger, Groningen, 2016; ISBN 978 94 92161 09 3; 446 blz.; € 29,50.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
WikiLeaks

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer