Kerk & religie

Oud gereformeerden Echteld kerken niet meer onder aan de Waalbandijk

De oud gereformeerde gemeente in Nederland van Echteld/Ochten heeft haar oude kerk aan de Waalbandijk definitief verlaten. Sinds enkele weken kerkt de gemeente ook zondags aan De Molenhof in Ochten.

Wim Hulsman

7 January 2017 14:46Gewijzigd op 16 November 2020 09:31
Nieuwe kerk aan De Molenhof. beeld RD, Anton Dommerholt
Nieuwe kerk aan De Molenhof. beeld RD, Anton Dommerholt

De rivierdijk tussen IJzendoorn en Ochten is bochtig. Rechts stroomt de Waal. Net buiten IJzendoorn staat onder aan de dijk de boerderij die van de 
–inmiddels overleden– familie Hol was. Achter het huis bevindt zich een gebouw dat de vorm heeft van een schuur. Boogramen en een aangebouwd portaal laten echter zien dat het om een kerk gaat.

Dat is sinds 1932 het geval, vertelt ouderling Th. de Greef van de oud gereformeerde gemeente in Nederland van Echteld/Ochten. „Er waren in die tijd mensen die lopend vanuit Echteld en omgeving naar Opheusden gingen om daar naar de kerk te gaan bij ds. J. R. van Oordt. Dat was meer dan twee uur lopen. Er ontstond de behoefte om een eigen kerk te hebben. In 1932 is die in gebruik genomen. Het was toen een afdeling van de gereformeerde gemeente van Opheusden.”

In 1946 werd de afdeling een zelfstandige gemeente. „Door omstandigheden” is er in 1957 aan de Waalbandijk een oud gereformeerde gemeente in Nederland ontstaan.

Zo gingen de jaren voorbij. Steeds klonk het Woord.

De gemeente beriep in 2009 voor het eerst een predikant. De Greef: „In die tijd bepaalde de Heere ons zo indringend bij de woorden van David uit Psalm 131: „Ook heb ik niet gewandeld in dingen mij te groot en te wonderlijk.” We konden en mochten beroepen!”

Het vierde en het vijfde beroep dat de kleine gemeente uitbracht was op ds. G. Gerritsen (Salford, Canada). „Hij nam in 2014 tot onze grote blijdschap en verwondering het beroep aan.”

Het aantal leden van de gemeente groeit sindsdien. Vooral tijdens de wekelijkse doordeweekse diensten –op donderdagavond– zat de kerk aan de Waalbandijk al direct na de komst van ds. Gerritsen overvol. „De burgerlijke gemeente wees ons erop dat er gezien de veiligheid niet meer dan 130 mensen mochten worden toegelaten.”

Er moest wat gebeuren. De Greef: „We hebben eerst nog gekeken of we op de oude locatie een grotere kerk konden realiseren.”

Inmiddels was de gereformeerde gemeente in Nederland van Ochten echter naar de nieuwe Petrakerk in het dorp verhuisd. De oude kerk aan De Molenhof stond leeg en te koop. „Een anonieme persoon heeft dat kerkgebouw voor onze gemeente gekocht, en met veel vrijwilligers is de kerk opgeknapt. Vanaf januari 2015 zijn we de doordeweekse diensten in die kerk gaan houden. Dat was bijzonder fijn.”

Gekocht

In het najaar van 2015 nam de oud gereformeerde gemeente het besluit om de kerk zelf te kopen. Sinds 18 december komt de gemeente ook op zondag aan De Molenhof samen. „We hebben daar geen bijzondere aandacht aan besteed. De kanselbijbel was begin 2015 al officieel geopend toen we hier de eerste doordeweekse dienst hielden.”

Het kerkgebouw moest van de overheid een paar kleine aanpassingen ondergaan: een extra vluchtdeur naast de preekstoel en ander sluitwerk op de deuren voor het geval er zich een calamiteit zou voordoen.

De kerk biedt plaats aan 393 mensen. Vooral op de donderdagavonden zijn verreweg de meeste van die plaatsen bezet.

Terugblikkend zegt De Greef verwonderd te zijn. „De Heere heeft veel zegeningen gegeven, sowieso in het uiterlijke. Ik geloof dat de Heere werkt. Wie zal het dan keren? Pas zei iemand tegen mij: Elders worden kerken gesloten, het is een zegen dat de gemeente hier nog mag groeien. Ja, zo is het. De Heere geeft dat nog.”

Veel schippers binnenvaart 
in de kerk

De oude kerk aan de Waalbandijk staat vlak bij de grote uitwijk- en overnachtingshaven voor binnenvaartschepen bij IJzendoorn. Binnenvaartschippers wisten de eenvoudige kerk van de oud gereformeerde gemeente in Nederland dan ook te vinden op zondagen dat zij in de haven lagen. Een speciaal aangelegd tegelpad bracht hen vanaf de haven vlak bij de kerk.

Ouderling Th. de Greef hoopt dat de schippers ook naar de nieuwe kerk blijven komen. „Het is iets verder lopen. Maar het scheelt ook aan welke kant de schippers in de haven afmeren.”

Lees ook in Digibron

„Separerende prediking hard nodig” - interview met ds. Gerritsen (Terdege, 15-06-2016)

OggiN Echteld neemt oude kerkgebouw ggiN Ochten in gebruik (Reformatorisch Dagblad, 08-01-2015)

Ds. Gerritsen doet intrede in Echteld (Reformatorisch Dagblad, 22-10-2014)

De laatste luyden (Reformatorisch Dagblad, 15-11-2007)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer